Društvo

U Srbiji danas sunčano i toplo, u ponedeljak tropski dan, ali i noć

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/06/2022

-

08:39

U Srbiji danas sunčano i toplo, u ponedeljak tropski dan, ali i noć
U Srbiji danas sunčano i toplo, u ponedeljak tropski dan, ali i noć - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas se u Srbiji očekuje pretežno sunčano i toplo, uz slab i umeren južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno biti i jak. Najniža temperatura od 11 do 16, a najviša dnevna od 28 do 30 stepeni Celzijusa.

U Beogradu je za danas najavljeno sunčano i toplo, uz slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Najviša dnevna temperatura biće 30 stepeni, a meteorolozi najavljuju i mogući stepen više.

Kako je navela meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković južni vetar donosi toplu vazdušnu masu i otpoljenje. 

"To znači da će tokom dana živa u termometru prelaziti 30 stepeni Celzijusa, uglavnom na severu zemlje, dok na jugu ostaje za nekoliko stepeni svežije. Topao južni vetar i dosta sunca činiće da subjektivni osećaj bude kao da je toplije od izmerenih vrednosti", kaže Gojković.

Takođe, kako je najavio meteorolog Đorđe Đurić u svojoj objavi na Fejsbuku, danas će, "nakon vedrog i prijatnog, a u dolinama i kotlinama svežeg i maglovitog jutra, tokom dana biti sunčano i toplije, a počeće da duva jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

I u narednih sedam dana očekuje se pretežno sunčano i veoma toplo, te se očekuje i tropska noć.

"U ponedeljak će biti sunčano i veoma toplo, a maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 33°C. Dakle, u ponedeljak nas očekuje tropski dan, jer će maksimalna temperatura dostići i preći 30°C, a u Beogradu se očekuje i tropska noć, jer se temperatura ni u toku noći neće spušatiti ispod 20°C. Veoma toplo vreme biće posledica termičkog grebena na visini, koji će u ponedeljak krajem dana kratkotrajno biti narušen, što će biti uvod u manju promenu vremena i neznatno osveženje, zbog priliva malo svežije i prijatnije vazdušne mase sa severa i severoistoka", naveo je Đurić.

Leto stiže u utorak

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da slično vreme od nedelje nastavlja u ponedeljak, ali uz dodatni rast trepmerature u narednim danima.  U najtoplijem delu dana očekuje se i do 34 stepena, a veoma suv i topao vazduh podsetiće nas da je leto sve bliže", kaže ona.

Podseća da nakon dolaska leta, kalendarski, u utorak, dan postepno počinje da se skraćuje.

"Najtoplije godišnje doba počinje u utorak, a tada je letnja dugodnevica, najduži dan u godini, kada će obdanica trajati 15 sati i 36 minuta, a noć samo osam sati i 24 minuta. Nakon 21.juna, dan počinje da se skraćuje, a noć produžava sve do početka zime", objašnjava ona.
I pored toga što tog dana leto stiže, ona navodi da u utorak ipak možem da očekujemo prolazno naoblačenje. 

"Trenutni prognostički modeli upravo za taj dan najavljuju prolazno naoblačenje, koje će doneti lokalne pljuskove ponegde i grmljavinu. Južno strujanje zameniće pojačan severni vetar, što znači i blaži pad temperature. Maksimalna dnevna kretaće se oko 30 stepeni Celzijusa, što će ujedno biti i najhladniji dan naredne nedelje. To znači da ćemo u prvoj nedelji leta imati prvi toplotni talas ove sezone", dodaje.

Inače, toplotni talas, objašnjava, se definiše kao period od najmanje tri dana sa temperaturom koja je dosta iznad prosečnih vrednosti za dati period godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija