Društvo

Srbija između hladnog fronta i tropskih temperatura: Sa jutarnjih 12 stepeni na plus 30 u dva dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2022

-

07:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti za oko pet stepeni Celzijusovih niža temperatura u odnosu na jučerašnje vrednosti, a maksimalna dnevna temperatura u većem delu zemlje neće prelaziti 25. podeok. Lokalni pljuskovi očekuju se tokom prepodneva u zapadnim i centralnim, a kasnije tokom dana u južnim i jugoistočnim predelima.

Još danas ćemo imati promenljivo oblačno vreme, a već od sutra sledi razvedranje i otopljenje.

"Prolazak hladnog fronta tokom noći nam je doneo oblake i lokalne padavine, a tokom dana imaćemo i pad temperature za oko 5 stepeni u odnosu na jučerašnje vrednosti. Intenzivnijih padavina ipak neće biti jer ovaj hladan front do naše zemlje stiže kao oslabljen", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je pojasnila da je front praćen pojačanim severozapadnim vetrom, koji će u višim planinskim predelima dostizati i jače udare. Lokalni pljuskovi očekuju se tokom prepodneva u zapadnim i centralnim, a kasnije tokom dana u južnim i jugoistočnim predelima. Još danas ćemo imati promenljivo oblačno vreme, a već od sutra sledi razvedranje i otopljenje.

"Iako je jutro osvanulo toplo, sa temperaturom i preko 20 stepeni, maksimalna dnevna kretaće se oko prosečnih vrednosti. U većem delu zemlje živa u termometru neće prelaziti 25, dok malo toplije ostaje samo u istočnim predelima i Beogradu", navela je Gojković.

Porast vazdušnog pritiska iznad Evrope donosi nam stabilizaciju vremena, što znači vedro, toplo i sunčano vreme sa slabim vetrom. Zahlađenje koje ćemo danas osetiti, sutra ujutru nam donosi osveženje, te će minimalna temperatura biti oko 12 stepeni. Tokom dana ipak dolazi do zagrevanja vazduha i otopljenja, te nas već u četvrtak očekuje maksimalna dnevna od preko 30 stepeni.

Trenutni prognostički modeli za petak najavljuju priliv kišonosnih oblaka, i privremenu destabilizaciju, koja će nam doneti blago osveženje, baš pred sam početak leta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija