Društvo

Za kraj proleća vreli talas: Subtropski vazduh iz Afrike donosi temperature i do 37 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2022

-

09:30

Za kraj proleća vreli talas: Subtropski vazduh iz Afrike donosi temperature i do 37 stepeni
Za kraj proleća vreli talas: Subtropski vazduh iz Afrike donosi temperature i do 37 stepeni - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Kraj ove i početak sledeće nedelje obeležiće postepen rast temerature, a poslednje prolećne dane, koji su pred nama, obeležiće letnje vreme i visoke temperature, kažu meteorlozi.

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da nam prvi dan vikenda donosi dosta sunca, ali i pojačan severni i severozapadni vetar, pa će zbog toga, objašnjava, temperatura biti nešto ispod 30 stepeni Celzijusa.

"Nestabilnost se još danas zadržava u brdsko - planinskim predelima južne i jugoistočne Srbije, što nam danas donosi slabe i lokalne padavine. Zbog malih prostornih razmera ovih kišonosnih oblaka jako ih je teško prognozirati sa velikom preciznošću. Očekuje se da kiša može padati samo u delovima gradova i naselja koji se nalaze u oblasti za koju se padavine prognoziraju", kaže ona.

Dodaje da se u Vojvodini i istočnoj Srbiji danas očekuje do 28 stepeni, dok na krajnjem jugu ostaje malo svežije, sa temperaturom oko 26 stepeni Celzijusa.

Za nedelju, Gojković prognozira potpuno vedro i sunčano vreme, jer će, kako kaže, južni vetar doneti toplu vazdušnu masu i otpoljenje. 

"To znači da će tokom dana živa u termometru prelaziti 30 stepeni Celzijusa, uglavnom na severu zemlje, dok na jugu ostaje za nekoliko stepeni svežije. Topao južni vetar i dosta sunca činiće da subjektivni osećaj bude kao da je toplije od izmerenih vrednosti", kaže Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Da su nam narednih dana izvesni sve topliji dani, potvrđuje i metorolog Marko Čubrilo koji navodi da ćemo već početkom leta, koje kalendarski stiže u utorak, 21. juna u 11.13 sati, osetiti vremensku razliku u poređenju sa ovom nedeljom.

"U periodu od 18. do oko 23. juna uz dominaciju anticiklona nad nama i razvijanje ciklona nad zapadom Evrope treba očekivati prvi jači prodor toplog, subtropskog, vazduha iz severne Afrike. Preovlađivaće suvo i svakim danom sve toplije vreme. Koliko će maksimumi na vrhuncu vrelog talas biti visoki još nije sasvim jasno. Neki od jutarnjih proračuna daju ekstremno visoke vrednosti koje bi već oko utorka 21. juna dostizale i 37 stepeni Celzijusa, dok drugi modeli za taj period već imaju signal za osveženje", napisao je Čubrilo na svom Fejsbuku.

Leto nam kalendarski stiže u utorak

I Gojković kaže da slično vreme od nedelje nastavlja u ponedeljak, ali uz dodatni rast trepmerature u narednim danima. 

"U najtoplijem delu dana očekuje se i do 34 stepena, a veoma suv i topao vazduh podsetiće nas da je leto sve bliže", kaže ona.

Podseća da nakon dolaska leta, kalendarski, u utorak, dan postepno počinje da se skraćuje.

"Najtoplije godišnje doba počinje u utorak, a tada je letnja dugodnevica, najduži dan u godini, kada će obdanica trajati 15 sati i 36 minuta, a noć samo osam sati i 24 minuta. Nakon 21.juna, dan počinje da se skraćuje, a noć produžava sve do početka zime", objašnjava ona.

I pored toga što tog dana leto stiže, ona navodi da u utorak ipak možem da očekujemo prolazno naoblačenje. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Trenutni prognostički modeli upravo za taj dan najavljuju prolazno naoblačenje, koje će doneti lokalne pljuskove ponegde i grmljavinu. Južno strujanje zameniće pojačan severni vetar, što znači i blaži pad temperature. Maksimalna dnevna kretaće se oko 30 stepeni Celzijusa, što će ujedno biti i najhladniji dan naredne nedelje. To znači da ćemo u prvoj nedelji leta imati prvi toplotni talas ove sezone", dodaje.

Inače, toplotni talas, objašnajva, se definiše kao period od najmanje tri dana sa temperaturom koja je dosta iznad prosečnih vrednosti za dati period godine. 

Gojković dodaje i da od srede pa do kraja sledeće nedelje ćemo imati stabilno vreme koje će omogućiti da temperatura prelazi 35 stepeni. Ovako visoke temperature, objašnjava, više odgovaraju julskim vrednostima, a naglo otopljenje može biti veoma opasno za osobe sa kardiovaskularnim tegobama.

Komentari (0)

Srbija