Društvo

Danas vedro i sunčano sa temperaturama iznad proseka, sutra promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2022

-

06:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Porast vazdušnog pritiska donosi nam vedro i sunčano vreme, ali i nešto nepovoljniju biometeorološku situaciju. Vremenske prilike danas nepovoljno utiču na većinu hroničkih bolesnika, a dodatni oprez savetuje se astmatičarima i osobama sa hipertenzijom. Od meteoropatskih reakcija moguća je glavobolja, razdražljivost i reumatski bolovi, a oprez se preporučuje svim učesnicima u saobraćaju.

Vedro i sunčano vreme, koje će obeležiti današnji dan, omogućava zagrevanje vazduha i porast dnevne temperature. Maksimalna temperatura danas će biti iznad proseka, pogotovo na severu zemlje gde će živa u termometru mestimično dostizati 32 stepena.

U južnijim predelima ostaje svežije, sa temperaturom oko i malo ispod 30 stepeni. Zbog mirnog vremena subjektivni osećaj biće kao da je i do 5 stepeni toplije od izmerenih vrednosti, pogotovo ako više vremena provodite na suncu.

Ovakva atmosferska situacija već sutra, u ranim jutarnjim satima, biće prekinuta oblacima i pojačanim severozapadnim vetrom. Oblaci će u prvoj polovini dana lokalne i slabe padavine doneti severnim i zapadnim predelima.

Kasnije dolazi do premeštanja oblaka ka jugu, te se padavine očekuju samo lokalno u brdsko - planinskim predelima. Severni vetar donosi nam i zahlađenje, te će temperatura u petak i subotu biti malo ispod 30 stepeni.

Drugi dan vikenda biće topliji, a za sledeću nedelju prognozira se stabilno i veoma toplo vreme, sa temperaturom i do 35 stepeni. To znači da će leto početi sa toplotnim talasom i pravim tropskim temperaturama.

Komentari (0)

Srbija