Društvo

Akademici saglasni: Plan o inkluziji Roma dobar, ali mora bolje da se primenjuje

Komentari

Autor: Fonet

18/06/2021

-

13:54

Akademici saglasni: Plan o inkluziji Roma dobar, ali mora bolje da se primenjuje
Akademici saglasni: Plan o inkluziji Roma dobar, ali mora bolje da se primenjuje - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll, Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti i predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas uoči Okruglog stola o inkluziji Roma u Srbiji da je strategija uključivanja Roma od 2016. do 2025. dobro postavljena, ali da su rezultati za sada skromni.

On je ocenio da najviše rezultata ima u stanogradnji, da je određeni pomak napravljen u obrazovanju, a da je najmanje urađeno u oblasti zapošljavanja Roma.

Dodaje i da je 70 odsto Roma trajno nezaposleno, da je stopa zaposlenosti upola manja nego u opštoj populaciji, a nezaposlenosti četiri puta veća.

On je istakao da se problemi javljaju u sprovođenju strategije i da izgleda da država nije uložila dovoljno ljudskih resursa i finansijskih sredstava, pa se problemi vide na organizacionom nivou.

Kao primer organizacionih problema je naveo da prema popisu iz 2011. u Srbiji ima 150.000 Roma, a da je prema procenama domaćih i međunarnodnih organizacija taj broj četiri puta veći, a kod finansija da se na godišnjem nivu za podršku Romima daje 34 miliona evra, ali da 22 miliona dolaze iz međunarodnih fondova i da je preporuka da se sredstva izdvajaju iz budžeta i da budu trajna.

"Nema diskriminacije, ali ni jednakosti"

Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić rekao je da je današnji skup tiha evaluacija onoga šta su javne politike uradile sa Strategijom, o čijim efektima za sada nema zvaničnih podataka.

On je istakao da najviše pažnje privlači činjenica da ne postoji akcioni plan na osnovu kojeg se sprovode, jer je jedan donet za 2017. i 2018. godinu, ali posle toga oni više nisu pravljeni.

Akademik Tibor Varadi kazao je da nema sumnje da je plan o inkluziji Roma pozitivna stvar, ali je ukazao da je važno da se on ostvari.

"Romi kod nas nisu pravno diskriminisani, ali to ne znači stvarnu jednakost, a stvarna jednakost ima šansu jedino ako se oni uključe i postanu u punom smislu članovi našeg društva", rekao je Varadi.

Komentari (0)

Srbija