Društvo

Stefanović: Ministarstvo odbrane formira komandu za suprostavljanje sajber napadima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2021

-

18:58

Stefanović: Ministarstvo odbrane formira komandu za suprostavljanje sajber napadima
Stefanović: Ministarstvo odbrane formira komandu za suprostavljanje sajber napadima - Copyright Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je danas da reforme i razvoj ne smeju biti samo puke, apstraktne reči i da Srbija i njen sistem odbrane ozbiljno razmišljaju o svim izazovima koje budućnost nosi, kako bi bili kadri da na njih odgovore.

On je danas održao predavanje na temu “Dostignuti stepen reforme, pravci i prioriteti daljeg razvoja Ministarstva odbrane Republike Srbije” polaznicima 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 64. klase Generalštabnog usavršavanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je naveo, izdvajanja za Vojsku danas su neuporedivo veća, ona je danas značajno bolje opremljena i preduzeti su koraci na poboljšanju životnog standarda pripadnika sistema odbrane.

"Reforme ne treba da budu neka puka, apstraktna reč. Mi već danas moramo da razmišljamo šta su bojna polja sutrašnjice, šta je to što će se dešavati za dvadeset, trideset godina i da naš dalji razvoj prilagođavamo tome. Moramo već danas da počnemo da se spremamo za izazove budućnosti, naravno, u isto vreme koristeći na najbolji način ono što je bilo u prošlosti i izvlačeći pouke iz tih iskustava", prenosi Ministarstvo Stefanovićevo obraćanje.

On je naveo da se Srbija kao zemlja opredelila da bude vojno neutralna. 

"Često se kaže da je to najskuplji model, što često i jeste, ali je model koji nam omogućava da sve odluke donosimo isključivo u interesu sopstvenog naroda. To podrazumeva da moramo da imamo jaku vojsku koja će svakog trenutka moći da izvrši zadatke, ali isto tako i vojsku koja će razmišljati i o tome koliko se svet i izazovi u tom svetu menjaju", ukazao je Stefanović.

On je ocenio i da odbrana sajber prostora postaje jedan od najvećih izazova budućnosti, te da je Ministarstvo odbrane odlučilo da pokrene proces formiranja jedne vrste komande za suprostavljanje sajber napadima, koja bi obuhvatala veliki broj subjekata i koja bi bila nosilac aktivnosti države po tom pitanju.

Stefanović je kao jednu od ključnih stvari u razvoju sistema odbrane izdvojio rad naučnoistraživačkih ustanova na inovativnim i tehnonološki savremenim projektima i izrazio uverenje da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju ljude koji mogu to da ispune. 

Ministarstvo odbrane

 

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, uručio je ministru Stefanoviću Plaketu Univerziteta odbrane, u ime svih pripadnika Univerziteta, kao zahvalnost sveukupnom doprinosu u cilju unapređenja i razvoja vojnog obrazovanja, soapšteno je iz MInistarstva.

"Posebno smo ponosni što smo zahvaljujući vama sada već pripremljeni za narednu školsku godinu u Školi nacionalne odbrane, što ponovo imamo školu koju naša država zaslužuje i što će naredne generacije pripadnika te škole nastavu realizovati u kabinetima čije je renoviranje završeno tokom ove godine", istakao je general Radovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija