Društvo

Rektor o prijemnim za fakultete u Beogradu: Prijavilo se 4.500 kandidata više nego što ima mesta

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

14:16

Rektor o prijemnim za fakultete u Beogradu: Prijavilo se 4.500 kandidata više nego što ima mesta
Rektor o prijemnim za fakultete u Beogradu: Prijavilo se 4.500 kandidata više nego što ima mesta - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu danas je počelo polaganje prijemnih ispita za buduće brucoše, a tradicionalno, među prvima, testove su rešavali kandidati za ETF, kao i Rudarsko-geološki fakultet, Pravoslavno bogoslovski i FPN.

Ove godine ima 4.500 više kandidata nego što ima mesta i dva odsto više u odnosu na broj kandidata prošle godine, a rektor Beogradskog univerziteta Vladan Ðokić za Tanjug kaže da su svi fakulteti spremni za održavanje prijemnih ispita.

Na oko 15.000 mesta na Univerzitetu u Beogradu prijavilo se ukupno više od 19.000 maturanata.

"Pitanja su spremna, a što se tiče bezbednosti, mi smo zajedno sa MUP-om uradili sve što smo mogli kako bi bezbednost bila na odgovarajućem nivou i tu neće biti nikakvih problema", rekao je Ðokić.

Ističe, ohrabruje što je posle nekoliko godina zabeležen porast broja prijavljenih kandidata - dva odsto više nego prethodne školske godine.

"Mislim da je dobar signal za Univerzitet da se povećava interesovanje za studiranje. Najveće interesovanje je i ove godine na Stomatološkom fakultetu, gde na jedno mesto konkuriše više od tri kandidata, slično je i na FON-u", naveo je Ðokić.

Gužva na Psihologiji

Kada su studijski programi u pitanju, kaže rektor da na Filozofskom fakultetu na smeru za psihologiju ima najviše kandidata kada je taj studijski program u pitanju, i to je 4,5 kandidata koji konkurišu na jedno mesto.

"Interesovanje je takođe veliko na svim fakultetima koji organizuju studijske programe koji imaju nekih dodirnih tačaka sa informacionim tehnologijama, to su ETF, Mašinski, Matematički fakultet...", dodao je Ðokić.

Preliminarne rang liste će biti objavljene u toku iduće nedelje, a onda sledi rok za žalbe, nakon toga i konačne rang liste.

"Ceo proces upisa treba da se završi do sredine jula, kada bi trebalo da se zna koliko je tačno ostalo još slobodnih mesta na pojedinim fakultetima", naveo je Ðokić.

Rektor veruje i da povećanje školarina na pet fakulteta (Rudarsko-geološki fakultet, Tehnološko-metalurški, FON, Biološki, Ekonomski) neće uticati na prijave kandidata u narednim akademskim godinama.

"To je neznatno povećanje od oko 10 odsto, i to su uglavnom fakulteti koji nisu podizali visinu školarine u prethodnih sedam, osam godina, tako da mislim da to neće uticati", poručio je Ðokić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija