Društvo

Epidemiolozi o podvarijantama omirkona koje izbegavaju imunitet: Ima ih i u Srbiji samo još nisu potvrđene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2022

-

22:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U proteklih nekoliko dana u Srbiji se beleži porast broja zaraženih virusom korona. Raste broj inficiranih u celoj Evropi, gde su registrovane podvarijante omikrona BA.4 i BA.5, koji se brže širi i u stanju je da izbegne imunitet stečen vakcinacijom ili zaražavanjem.

Nove podvarijante omikrona registrovane su i u susednim zemljama, kao što je Hrvatska, te epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da su prisutne i u Srbiji, samo što još nisu laboratorijski potvrđene. I dok se povećava broj novoinficiranih, teši podatak da se ne beleži porast broja pacijenata na bolničkom lečenju i smrtnih slučajeva. 

Međutim, građani Srbije sa kojima je reporter Euronews Srbija razgovarao ne razmišljaju previše o koroni i mogućem narednom talasu. Maske i mere prevencije pale su u zaborav.

Direktor Zavoda za zaštitu zdravlja radnika Železnice Srbije dr Vlado Batnožić rekao je da raste broj inficiranih pacijenata, ali i da ponovo imaju zaraženih i među zdravstvenim radnicima.

"Virus se stalno menja, stalno dolazi do rekombinacije njihovih gena. Da li je ovo početak novog talasa, ne mogu da kažem, ali je činjenica da se poslednjih nekoliko dana javlja veći broj pacijenata, povećan je broj inficiranih. Protekla tri meseca nismo imali nijednog zaraženog zdravstvenog radnika, a sada je već dvoje. Znači nešto se događa. Imamo naše ambulante i u Nišu i u Novom Sadu. Tamo nemamo zaraženo osoblje, ali je povećan broj zaraženih među stanovništvom", rekao je Batnožić za Euronews Srbija.

U Srbiji je dominantan omikron soj virusa korona, koji jeste zarazniji, ali je klinička slika izazvana ovim sojem virusa još uvek lakša. 

"Prolazi se sa temperaturom, kijavicom, glavoboljom, znojenjem. Nema još uvek nekih značajnijih upala pluća. Malo pacijenata upućujemo u bolnicu, sve se završava u domovima zdravlja", naveo je Batnožić.

Nove podvarijante omikrona i u Srbiji?

Lekari kažu da su za porast broja zaraženih u mnogim evropskim zemljama tokom leta i sezone godišnjih odmora krive nove podvarijante omikrona BA.4 i BA.5, koji se brže šire od prethodnih i mogu da izbegnu imunitet.

Euronews TV

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže za Euronews Srbija da je moguće da su nove podvarijante omikrona dale povećanje broja zaraženih ne samo u Evropi nego u SAD i Australiji. 

"Izgleda da još uvek ima pomalo i delte soja, koji je zapamćen kao najozbiljniji soj, koji je dao najteže komplikacij i napravio najveće talase. Treba obratiti pažnju i na nove podseojeve BO.4 i BO.5. Verujem da ih već ima u Srbiji, samo je pitanje vremena kada će laboratorijski biti potvrđeni", naveo je Tiodorović.

On je naglasio da su svi u svetu zaboravili na koronu, da su svuda ukinute preventivne mere, te da zbog toga raste broj zaraženih u SAD, Australiji, Evropi, ali i u Srbiji.

"Ovo nije strašan porast broja zaraženih. Do povećanja je došlo i zbog ljudi koji se testiraju zbog odlaska na odmor u inostranstvo, koji nemaju nikakve simptome. Međutim, ako gledamo broj pacijenata na bolničkom lečenju, na respiratoru, broj umrlih, videćemo da tu nije došlo do porasta. To govori da imamo blagi talasić", naveo je Tiodorović.

Malo ozbiljniju situaciju očekuje na jesen, te je apelovao na starije građane, hronične bolesnike da prime treću, odnosnu četvrtu dozu vakcine ukoliko to nisu uradili do sada.

Virusolog Nada Kuljić Kapulica navela je da Srbija nije izuzetak i da je povećanje broja zaraženih indirektan pokazatelj da su nove podvarijante stigle u Srbiju. 

"Niko ne zna kako će dalje biti. Ono što je zabrinjavajuće je da se vurus i dalje menja i da postoji pet podvarijanti omikrona. Aktuelne su podvarijante BA.4 i BA.5. Ono što je dobro je da te podvarijante omikrona daju blažu kliničku sliku, manje je pacijenata na bolničkom lečenju, manje je na raspiratoru", navela je nedavno Kuljić Kapulica za Euronews Srbija.

Smatra da su nove podvarijante omikrona prisutne i u Srbiji, jer su detektovani u mnogim evropskim zemljama a sezona je godišnjih odmora i putovanja te je nemoguće ostati izolovano ostrvo. 

Vakcina štiti od težih oblika bolesti

Iako omikron ima sposobnost za zaobiđe imunitet, posebno nove podvarijante, lekari kažu da vakcina ipak može da zaštiti od težih oblika bolesti, te starijem stanovništvu i hroničnim pacijentima savetuju da prime buster dozu, ko to nije uradio do sada.

Podaci o porastu broja zaraženih za infektologa prof. Dragana Delića su očekivani, jer pandemiju prati zabluda o virusu da može doći do njegovog samouništenja.

Euronews TV

"On je ušao u humanu populaciju i ostaće među nama. Ovi virusi nisu za nas novi, upoznali sa koronom šezdesetih godina. On se tokom vremena prilagodio", rekao je Delić za Euronews Srbija.

A da je se virus prilagodio čovečijem organizmu govori podatak da je na početku epidemije asimptomatskih formi bilo 15 odsto, sada 40 odsto, da je kraća inkubacoja bolesti - u početku je bilo pet do sedam dana, danas je dva do tri dana.

"Zaraznost je takođe povećana, na početku je bila dva, tri, sada je oko deset. To znači da jedan inficirani zarazi oko sebe u proseku deset ljudi. Približava se zaraznosti od morbila gde jedan inficiran može da zarazi 15 ljudi", pojasnio je Delić.

Napominje da je novih šest virusa korona registrovano među slepim miševima, što može biti pretnja ukoliko se zna da oni svojim mutacijama mogu da pređu barijeru vrste. Smatra da je tokom pandemije izostala edukacija građana i da je Srbija zbog toga platila visoku cenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija