Društvo

Tužilaštvo traži da se bivši inspektor SBPOK Stolić osudi na najmanje 3 godine, optužen da je davao informacije Belivuku

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

16:42

Tužilaštvo traži da se bivši inspektor SBPOK Stolić osudi na najmanje 3 godine, optužen da je davao informacije Belivuku
Tužilaštvo traži da se bivši inspektor SBPOK Stolić osudi na najmanje 3 godine, optužen da je davao informacije Belivuku - Copyright Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je danas od suda da osudi suspendovanog inspektora SBPOK-a Božidara Stolića (36) na najmanje tri godine zatvora, zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Za drugooptuženog Filipa Golubovića postupajući tužilac Šaša Ivanić je zatražio kaznu ne manju od godinu dana zatvora jer je, kako smatra, na nesumnjiv način dokazano da su okrivljeni počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Ivanić je rekao da je dokazano da je Filip Golubović od Stolića tražio da proveri da li se par osoba nalazi na poternicama, kao i da je dokazano da je Stolić baš ta lica proveravao.

Takođe, Ivanić naveo da je prepiskama sa aplikacije “Skaj” dokazano da je Stolić slao Goluboviću fotografije Miljkovića i Belivuka dok su boravili u prostorijama SBPOK-a, kao i informacije čiji DNK-a uzorci su pronađeni u kući u Ritopeku.

Pomenute prepiske, prema rečima tužioca, dokazuju i da je Stoliću obećana novčana naknada od 5.000 evra, ukoliko nastavi da prosleđuje informacije NN licu.

Sa druge strane advokat Branislav Bogdanović, Stolićev branilac je tvrdio da je njegov branjenik nevin i da je on kolateralna šteta u ovom postupku.

Tvrdio je da u ovom predmetu nema dokaza već samo Golubovićevo priznanje iz MUP-a, koje je on na suđenju negirao, tvrdeći da je bio prisiljen da da takav iskaz.

Bogdanović je tražio oslobađajuću presudu za svog branjenika.

Na početku suđenja tužilac Ivanić dostavio je sudu naredbu Apelacionog suda u Parizu kojom je policija ovlašćena da preuzme komunikaciju sa “skaj” aplikacije koja je pročitana na prethodnom suđenju kao dokaz.

Na prethodnom suđenju pročitana je "skaj" komunikacija osoba koje su se međusobno oslovljavale sa "Ðeneral" i "Vuk".

U tim razgovorima Vuk obaveštava Ðenerala da su tokom noći pohapšeni pripadnici Belivukove ekipe, da se dobro drže i da za sada ćute.

Takođe su prikazane fotografije Marka Miljkovića i Veljka Belivuka u prostorijama SBPOK-a.

Suspendovani inspektor se tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Goluboviću se osim udruživanja, na teret stavlja i krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem.

Stolić je u sud došao sa slobode, dok je Golubović na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Pančevu pa je doveden iz zatvora.

Prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, on je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna 2021. godine zbog ovog slučaja i u pritvoru je bio dva meseca.

On je ponovo uhapšen u septembru prosle godine zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju i zbog toga je bio u pritvoru u Požarevcu do 24. decembra.

U tom predmetu potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina.

Uskoro ih očekuje početak suđenja.

Komentari (0)

Srbija