Društvo

Ðaci strahuju od matematike, ali očekuju dobar rezultat

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

09:52

Ðaci strahuju od matematike, ali očekuju dobar rezultat
Ðaci strahuju od matematike, ali očekuju dobar rezultat - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Budući srednjoškolci danas polažu test iz matematike u okviru završnog ispita, a u razgovoru za Tanjug otkrivaju da pomalo imaju strah od zadataka, ali i veruju da će na kraju trodnevnog polaganja imati dobar rezultat i upisati željene srednje škole.

Pedagog Osnovne škole "Stevan Sinđelić" Danijela Banićević kaže da je jučerašnji test iz srpskog (maternjeg) jezika protekao u najboljem redu i ocenjuje da učenici uglavnom nemaju tremu.

"Ne očekujemo da će biti nekih većih problema, imamo školskog policajca, a osim dežurnih nastavnika i đaka niko neće smeti da uđe tokom polaganja", navodi Banićević za Tanjug odgovarajući na pitanje kakva je bezbednost u školi s obzirom da se prate uputstva Ministarstva prosvete i MUP-a zbog nedavnih čestih dojava o bombama.

U toj beogradskoj školi završni ispit će polagati 84 učenika, ali i svršeni osnovci susedne škole "Desanka Maksimović".

Strah od matematike

Buduća srednjoškolka Emilija Savić kaže da joj je test iz srpskog jezika bio lak, s obzirom na to da se spremala, pa očekuje 18 poena. Od testa iz matematike ima malo drugačija očekivanja.

"Od matematike me je malo strah, ali očekujem da će proći sve kako treba, pripremala sam se i sa nastavnicima u školi i sama", rekla je Savić za Tanjug.

Tanjug/Rade Prelić

 

Njen vršnjak Denis Hadžić smatra da je glavni faktor priprema, ali i navodi da mu nije "legao test iz srpskog". Voleo bi da upiše Šestu beogradsku gimnaziju, a česte o dojave o bombama, kaže, nisu ga poremetile u pripremama.

"Rad je rad", kaže Hadžić.

Učenica Jana Radmilović kaže da joj je test iz srpskog bio teži od očekivanog, ali, dodaje, dobro je uradila. Njenoj školskoj drugarici Mariji Lukić, svakodnevne pripreme u školi pomogle su da se lakše pripremi za malu maturu.

"Nije bilo preterano stresno, imali smo pripreme u školi svaki dan i većina nas je išla na njih, meni je pomoglo", poručila je ona.

Sutra kombinovani test

Beogradski, ali i đaci iz drugih gradova u Srbiji, bili su nedavno suočeni sa čestim dojavama o bombama u školama, pa je u nekoliko navrata nastava morala da se organizuje onlajn. Zbog toga je Ministarstvo prosvete sa MUP-om razradilo operativni plan kako bi bezbednost u školama bila na najvišem nivou. Test iz matematike počeo je u 9.00 sati u 522 škole u Srbiji.

Osmake sutra u isto vreme očekuje kombinovani test, sa pitanjima iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola 1. jula, dok će konačni biti objavljeni 5. jula. Upis u srednje škole je od 14. do 20. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija