Društvo

Nemačka delegacija posetila novi Klinički centar Srbije, pohvala za Beograd: Imate odličan sistem i način rada

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

29/06/2022

-

15:41

Nemačka delegacija posetila novi Klinički centar Srbije, pohvala za Beograd: Imate odličan sistem i način rada
Nemačka delegacija posetila novi Klinički centar Srbije, pohvala za Beograd: Imate odličan sistem i način rada - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka delegacija na čelu sa predsednikom svih univerzitetskih kliničkih centara u Nemačkoj Jensom Šolcom posetila je danas novi Univerzitetski klinički centar Srbije, u cilju nastojanja da UKCS postane pokazna bolnica i primer dobre prakse u ovom delu Evrope.

Osim dr Šolca i brojnih lekara i profesora iz Nemačke, u posetu kliničkom centru došao je i vlasnik i direktor kompanije “Dreger”, Štefan Dreger, a dočekali su ih direktor UKCS Milika Ašanin i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Novi UKCS sa najsavremenijom medicinskom opremom, nemačka delegacija vidi kao primer dobre prakse i "dobro dizajnirane bolnice”, zbog čega se razmatra mogućnost da upravo taj srpski zdravstveni centar postane referentna pokazna bolnica za ovaj deo Evrope.

Delegacija Nemačke obišla je novu Kliniku za endokrinologiju, sobe za pacijente, nove operacione sale, kao i novi Urgentni centar, a posle obilaska, dvojica stručnjaka saglasni su da je Srbija dobila izuzetno savremen i dobro opremljen klinički centar.

Šolc je istakao je da je ponosan što je u Beogradu imao priliku da bude deo UKCS.

"Impresioniran sam vašom novom zgradom. Sva oprema koju mogu da zamislim nalazi se ovde potpuno nova. Medicinskog osoblja, takođe, ima zaista mnogo i sestre rade jedan na jedan sa pacijentom, što je zaista za svaku pohvalu. Mislim da je za građane Srbije ovo odlična ustanova, počev od lekara koji rade do opreme koja je odlična”, poručio je Šolc.

"Pokazna bolnica za ovaj deo Evrope"

Direktor i vlasnik kompanije “Dreger” pohvalio je način i sistem rada u Kliničkom centru i naglasio da oni žele da UKCS bude pokazna bolnica, jer kako kaže, sve uslove za to ispunjava.

"Imate odličan sistem i način rada. Jedinica Intenzivne nege je impresivna, ali osim što izgleda dobro, ono što smo videli danas je i da u praksi funkcioniše za pacijente. Ono što vi imate od opreme je impresivno i želeli bismo da ovo postane pokazna bolnica i da ovde dovodimo stručnjake iz drugih krajeva sveta kako bi imali prilike da vide kako zapravo treba da izgleda dobro dizajnirana bolnica”, rekao je Dreger.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Direktor UKCS Milika Ašanin kaže da je ponosan na utiske koje njegove nemačke kolege imaju o Kliničkom centru.

"Po svim standardima i po svim normama konstatovali smo svi da smo mi jedna izuzetno savremena bolnica. Danas je bila procena da li mi, sa kompletnom bredniranom i savremenom opremom, u mogućnosti da budemo pokazna bolnica za ovaj deo Evrope. Ovu posetu razumemo i kao našu veliku šansu za našu buduću saradnju sa zdravstvenim sistemom Nemačke kako bismo razmenjivali iskustva, znanja i time podigli inovaciju u našem zdravstvu, a sa druge strane time doprineli i efikasnijem radu našeg osoblja”, istakao je Ašanin posle obilaska.

Inače, ovo je i uzvratna poseta Šolca Beogradu, jer je u martu ove godine srpska delegacija na čelu sa ministrom Lončarom posetila Univerzitetski klinički centar “Šlezvig Holštajn” u gradu Kilu gde mu je domaćin bio upravo dr Šolc.

Šolc počasni doktor UB

Jens Šolc, inače brat kancelara Nemačke Olafa Šolca, postao je počasni doktor nauka  Univerziteta u Beogradu. To priznanje dobio je zbog svog doprinosa anesteziologiji, organizaciji zdravstvenih službi na nivou univerzitetskih bolnica i saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu.

Počasni doktorat uručen mu je na predlog Nastavno-naučnog veća Medicinskog fakulteta. On će po pozivu držati predavanja na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dex

30.06.2022 08:04

Kakav vic. U vremenu kad zakazivanje specijaliste cekas po tri meseca oni pohvaljuju. Na obican MR cekao sam tri meseca i 11 dana

Srbija