Društvo

Oprema u fabrici propada, dug raste, a građani Zrenjanina još nemaju vodu za piće

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Euronews Srbija

19/06/2021

-

16:40

Oprema u fabrici propada, dug raste, a građani Zrenjanina još nemaju vodu za piće
Oprema u fabrici propada, dug raste, a građani Zrenjanina još nemaju vodu za piće - Copyright Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Ni šest meseci nakon eksplozije u zrenjaninskoj fabrici vode, to postrojenje nije proradilo, a građanima iz česmi sedamnaestu godinu zaredom teče voda zabranjena za upotrebu. Čelnici fabrike od januara napominju da su spremni da ponovo krenu sa radom, ali u gradu njihove pozive ignorišu. Zrenjaninske vlasti mesecima se nisu oglasile ni o izveštaju stručne komisije gradskog vodovoda da Fabrika urušava sistem vodosnabdevanja, a o problemu pijaće vode nisu hteli da govore ni za Euronews.

Jedino postrojenje za prečišćavanje vode koje Zrenjanin ima, već pola godine stoji. Za to vreme građani uredno plaćaju račune, a pijaću vodu kupuju, ili se, po višegodišnjoj navici, snalaze. 

Dok vreme prolazi, skupa oprema propada jer se ne koristi, a dugovi grada prema postrojenju rastu, priča novi direktor Fabrike vode, četvrti u proteklih pet godina.

Prema rečima direktora, dugovi prema fabrici iznose 90 miliona dinara. Od Grada, Vodovoda i Vlade Srbije, od januara traže da ponovo prorade, ali odgovora nema.

"Nemamo partnera za dijalog. Kome god da smo se obraćali, ili nismo dobili nikakav odgovor, ili smo dobijali odgovor da trenutno nisu u stanju da nas prime", kaže za Euronews direktor Fabrike vode, Aleksandar Savin.

Euronews TV

U Fabriku vode je do sada, pored novca investitora, uloženo i više od 100 miliona dinara iz budžeta. I potrebno je još, ako hoćemo da proradi, za Euronews navodi predsednica Vlade.

"Tu je sad samo pitanje da li to dodatno ulaganje radi Grad, uz podršku Pokrajine i budžeta Republike Srbije, ili uvodimo nekog trećeg investitora. Svaki dan radimo na tome, ali je težak problem, užasan je problem i nešto što je krivo posađeno, teško može da se ispravlja", rekla je Brnabić.

Da je priča krivo posađena, od početka govore u nevladinom sektoru. Pod prozorom Gradske kuće okupili su se zbog jednog pitanja - može li fabrika da reši njihov višedecenijski problem?

"Mi smo sve rokove davno probili. Da li je rešenje u preuzimanju tog postrojenja, ja ne znam. Ali znam da dokle god je taj ugovor na snazi, mi drugo rešenje nećemo tražiti", izjavio je Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladimir Pavićević kaže da bi struka trebalo da ima završnu reč.

"Ne bih mogao da kažem da je to potpuno promašena priča, ali bi morala da usledi jedna dobra, detaljna analiza tehno-ekonomska, i tek na osnovu nje bi struka trebala da kaže svoju konačnu reč", kaže Pavićević.

Euronews/Printscreen

 

A da je struka konačnu reč dala još početkom godine, građani ne znaju, jer je i tu informaciju lokalna vlast prećutala.

Osim stručne komisije Vodovoda koja je dala negativnu ocenu, i druga komisija, sastavljena od univerzitetskih profesora, završila je svoju analizu. 

"Taj izveštaj je urađen u januaru. Mi smo ga tražili mnogo puta, nismo uspeli da ga dobijemo. Na kraju smo ga tražili kao informaciju od javnog značaja i konačno smo ga dobili 30. maja", navodi direktor Fabrike vode Aleksandar Savin.

U izveštaju, pored podatka da deo dokumentacije nisu dostavili ni Fabrika ni Vodovod, stoji da problemi postoje u svim segmentima – od izvorišta, preko postrojenja, do distributivne mreže.
Ipak, navode, sistem se može unaprediti i doneti stabilno vodosnabdevanje Zrenjaninaca zdravom vodom.

Komentari (1)

Банатмен

23.06.2021 11:55

Пропала улагања! Неисправна такозвана фабрика воде поново дезинформише јавност. Аматерски пројектовано, склепано и опасно постројење би требало отписати, делове узети за нешто корисно. Да одговарају материјално и правно сви учесници ове мућке. Ново постројење би требало да пројектују и граде професионалци. Ово није локално већ државно питање, није приватна већ јавна ствар у надлежности јавног предузећа. Проблем питке воде је присутан и у другим местима.

Srbija