Društvo

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost: Zakonski regulisati da se kućni rad plati ženama

Komentari

Autor: FoNet

05/07/2022

-

15:09

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost: Zakonski regulisati da se kućni rad plati ženama
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je primer u vrednovanju kućnog rada, izjavila je u Tirani savetnica predsednice Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović i najavila da je sledeći cilj da se ženama taj rad plati, saopštilo je danas Koordinaciono telo.

Gavrilović je na regionalnom skupu "Makroekonomija i rodna ravnopravnost" predstavila rezultate prve ekonomske analize neplaćenih poslova staranja o porodici i u domaćinstvu, koju je Koordinaciono telo sprovelo u saradnji sa kancelarijom UN Women u Srbiji.

Ona je rekla da je Srbija posvećena stvaranju jednakih mogućnosti za žene kao i muškarce, o čemu govori i činjenica da je neplaćeni rad uvršten u novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i u Strategiju unapređenja rodne ravnopravnosti.

"Neplaćeni poslovi staranja o deci i domaćinstvu razlog su za neaktivnost pojedinih žena na tržištu rada u većem procentu od muškaraca. Analiza je pokazala i da 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, dok to tvrdi četiri odsto muškaraca", navela je Gavrilović.

Regionalni skup "Makroekonomija i rodna ravnopravnost" u organizaciji UN Women okupio je profesionalce iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, u okviru regionalnog projekta posvećenog rodno odgovornom budžetiranju koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija