Društvo

Uklonjeni grafiti slova "Z" koji su osvanuli u Novom Sadu uoči festivala Exit

Komentari

Autor: 021.rs, Euronews Srbija

07/07/2022

-

12:25

Uklonjeni grafiti slova "Z" koji su osvanuli u Novom Sadu uoči festivala Exit
Novi Sad - Copyright 021.rs

veličina teksta

Aa Aa

Na ulicama u Novom Sadu prethodnog dana osvanuli su simboli ruske agresije na Ukrajinu, odnosno grafiti slova "Z", i to uoči počekta EXIT festivala koji privlači desetine hiljada posetilaca iz Evrope.

U saopštenju festivala navodi se da su od nadležnih insitucija dobili uveravanja da će sporni grafiti biti prekrečeni, što se i tokom dana desilo. Osim toga, policija garantuje da će slični pokušaji biti sprečni.

Kako je juče izvestio portal 021.rs, slova su u velikom broju bila ispisana u Starom gradu, duž Keja žrtava Racije i Beogradskog keja, kao i na delu Bulevara Mihajla Pupina, ulicama Sonje Marinković, Vojvode Mišića, Maksima Gorkog, Trgu Neznanog junaka...

Na Varadinskom mostu slovo "Z" bilo je ispisano na svakih nekoliko metara i to baš na trasi kretanja posetilaca EXIT festivala.

Na Petrovaradinu slovo je bilo ispisano na Trgu vladike Nikolaja, Beogradskoj ulici, ali i na bedemima nasipa.

Simbol ruske agresije na Ukrajinu osvanuo je i na javnim i privatnim objektima, pa su tako i svoje slovo dobili Radnički dom, vrtić i druge zgrade, ali i po koji kontejner.

"EXIT od svog osnivanja poziva na mir i naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju, kao i svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i podstiče na agresiju bilo koje vrste", navodi se u saopštenju festivala.

Iz tima kažu da će EXIT i ove godine jasno i glasno poslati mirovne poruke, koje će javnosti i posetioci iz celog sveta moći da vide iz prve ruke.

"Na festival su oduvek dobrodošli gosti iz celog regiona i svih krajeva sveta, za sve njih EXIT je druga kuća i mi smo ponosni na to što su na Tvrđavi tokom festivala jedino 'oružje' ljubav i osmeh", zaključuju.

Inače, na Exitu je trebalo da nastupi i ovogodišnji pobednik Evrovizije, ukrajinski sastav Kaluš Orchestra. Međutim, festival je pre nekoliko dana saopštio da "zbog nepredviđenih okolnosti, koje su van kontrole festivala, grupe i njenih članova", do ovog nastupa neće doći, ali će publika imati priliku da ih čuje na Sea Dance festivalu.

Komentari (0)

Srbija