Društvo

Otvoren drugi objekat Data centra u Kragujevcu, Brnabić: Novi stepen bezbednosti Srbije u borbi protiv sajber napada

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2022

-

14:00

Otvoren drugi objekat Data centra u Kragujevcu, Brnabić: Novi stepen bezbednosti Srbije u borbi protiv sajber napada
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

U Kragujevcu je danas otvoren drugi objekat državnog Data centra namenjen za smeštaj opreme i podataka svih službi bezbednosti Srbije, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Vojske Srbije, kao i Bezbednosno-informativne agencije.

Otvaranju je prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić koja je istakla da je ovo novi stepen bezbednosti Srbije u borbi protiv sajber napada koji su sve učestaliji.

"Infrastruktura po najsavremenijim standardima omogućiće da se svi podaci naših bezbednosnih službi čuvaju na jednom mestu. Danas ne pričamo o informacionim tehnologijama, IT sektoru, ni o digitalizaciji. Danas zaista pričamo o jednom novom stepenu bezbednosti naše zemlje. Na ovaj način se mi borimo protiv svih sajber napada na Republiku Srbiju", istakla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, ovo je svojevrsna osnova za našu dalju bezbednost u tom smislu.

"Koliko je to važno govori samo ono što vidimo u poslednjih nekoliko meseci u smislu sajber ratovanja, od kada je počeo rat u Ukrajini, koliko su države i njihove bezbednosne i komercijalne infrastrukture pod stalnim sajber napadima. Drago mi je što smo mi predvideli da će to biti jedna od stvari koja će značajno određivati bezbednost naše zemlje. I kada smo završili zgradu 1 koja se koristi za čuvanje podataka naše javne uprave i građana ali takođe i za komercijalne svrhe, odmah smo krenuli u izgradnju i ovog posebnog objekta samo za službe bezbednosti", rekla je ona.

Ona je izjavila da će sve naše vojne i združene bezbednosne vežbe, u oblasti internet sajber bezbednosti, od sada da se održavaju iz ovog objekta, gde postoje Faradejevi kavezi u kojima su smešteni podaci Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Vojske Srbije i koji osiguravaju najviši stepen zaštite svih naših bezbenosnih podataka.

Kako je najavila, u planu je da se oformi jedan združeni tim sačinjen od predstavnika svih bezbednosnih službi u Srbiji, koji će na jednom mestu obuhvatiti sve eksperte u zaštiti od sajber napada, što će dodatno unaprediti kredibilitet i konkurentnost naše države, ali i naše privrede i ekonomije.

"Za godinu i po dana od kako je otvorena zgrada 1 koja se koristi za zaštitu podataka javne uprave i građana Srbije, mnogo je urađeno. Uspeli smo i u komercijalnom smislu da privučemo neke od najvećih svetskih IT kompanija, poput IBM, Oracle, Huawei, da ovde čuvaju svoje podatke", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, to je "zaista veliki uspeh kome smo se nadali ali nismo mogli da verujemo da će tako velike strane ali i domaće kompanije dati državi Srbiji da čuva srce njihovih sistema".

"I zato je danas veliki dan i za bezbednost naše zemlje i ja se zaista ponosim ovim što smo uradili u poslednjih nekoliko godina za bezbednost, u smislu podizanja plata u ovom sektoru, standarda, infrastrukture i opreme i oružja i oruđa i zaista svaka čast predsednku Srbije Aleksandru Vučiću na toj viziji i onome što je on pokrenuo. Danas je Srbija neuporedivo bezbednija država nego pre nekoliko godina, a ovaj objekat koji danas otvaramo nas samo stavlja na još jedan stepenik iznad velike većine drugih država Centralne i Jugoistočne Evrope u smislu bezbednosti", rekla je premijerka Srbije.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da drzavni Data centar ima posebne tehničke funkcionalnosti u skladu sa potrebama bezbednosnih službi i da zajedno sa zgradom 1, koja je namenjena državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, kao i komercijalnim korisnicima, predstavlja zaokružen i jednstven kompleks državnog Data centra.

Kako je istaknuto, izgrađeni po najvišim standardima, oba objekta Data centra ispunjavaju najzahtevniji kriterijum pouzdanosti od 99,995 odsto i ovakav centar ne postoji u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija