Nekretnine

RGZ: Od danas radi više servisa, podaci neoštećeni

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

15:36

RGZ: Od danas radi više servisa, podaci neoštećeni
RGZ: Od danas radi više servisa, podaci neoštećeni - Copyright TANJUG/REPUBLICKI GEODETSKI ZAVOD/ODNOSI S JAVNOSCU

veličina teksta

Aa Aa

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da se posle sajber napada od danas za sve korisnike pušta u rad više servisa, kao i da su podaci sirugni i neoštećeni.

"U toku sledeće nedelje planirano je da pojedine službe za katastar počnu sa radom u punom kapacitetu i rad sa strankama", navodi RGZ u saopštenju.

RGZ navodi da su svi podaci koji se nalaze u bazama podataka RGZ-a bezbedni, pouzdani, neoštećeni i zaštićeni, te da su u sajber napadu oštećeni delovi sistema koji ne sadrže lične podatke građana niti podatke o nepokretnostima.

RGZ precizira da je "računarska sabotaža na državnu instituciju izvedena iz inostranstva korišćenjem virusa tipa Ransomware Phobos".

"U porukama koje su stigle kao deo sajber napada za sada nije identifikovana poruka sa zahtevom za otkup", navodi RGZ.

RGZ poručuje da će u razumnom roku, fazno, u potpunosti povratiti funkcionalnost sistema, zahvaljujući brzom odgovoru timova za IT bezbednost koje čine najbolji domaći stručnjaci iz više institucija i organizacija, kao i renomirani eksperti iz Rusije, Amerike i EU koji su svoje usluge i znanje bez nadoknade stavili na raspolaganje.

"Uvođenje funkcionalnosti je veoma kompleksan i osetljiv proces. Dva puta dnevno se radi presek obavljenih poslova i proverava se usaglašenost aktivnosti svih članova bezbednosnih timova kako se ne bi napravio neki ishitren potez koji bi značio povratak nekoliko koraka unazad u procesu oporavka", navodi se u saopštenju.

Objašnjeno je da se detaljno i strogo kontroliše više od 3000 računara, nekoliko stotina servera i više od tri petabajta podataka, sa tri različita bezbednosna sistema kako bi svi virusi bili očišćeni i da ne bi zaostali ni u jednoj jedinici.

Ističe se da je takav rad neophodan kako ne bi bilo moguće naknadno aktiviranje daljinskim putem i ponovna blokadu sistema.

" Zbog zaštite podataka i potencijalne opasnosti koja preti tokom podizanja sistema RGZ neće podleći pritiscima interesnih grupa za promenu redosleda aktiviranja delova sistema, niti prihvatiti kompromise kada je u pitanju zaštita podataka građana Srbije", poručeno je iz RGZ.

Svi podaci RGZ-a su javno dostupni od 20. juna preko magistrale državnih organa.

Ističu da se od danas puštaju se za sve korisnike u rad servisi: eKatastar, digitalna platforma nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka geoSrbija (www.geosrbija.rs), katastarski alarm, MojaAdresa, registar stambenih zajednica, registar investicionih lokacija, sve mobilne aplikacijee, rest servisi za privredu, servisi za preuzimanje podataka, sistem za popis stanovništva i INFO centar.

RGZ navodi da je eKatastar pušten u rad sa datumom ažurnosti od 13. juna.

"Baza podataka katastra će biti ažurirana kako koja služba bude počinjala sa radom i priključena na sistem", navodi RGZ.

Navodi se da je "pilot služba" prošla sve bezbednosne i funkcionalne procedure i očekuje se uključivanje ostalih službi širom Srbije u toku sledeće nedelje.

Ističu da će u narednim danima biti pušteni u rad i ostali servisi o čemu će RGZ blagovremeno obaveštavati javnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis