Nekretnine

Normalizuje se rad RGZ posle hakerskog napada: Povećan broj zahteva u katastru posle "otključavanja" sistema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2022

-

16:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvi, prioritetni servisi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) od ponedeljka su, nakon višednevnog zaključavana zbog hakerskog napada počeli da rade. Maja Radović, iz RGZ je izjavila za Euronews Srbija da je omogućeno normalno funkcionisanje tržišta nepokretnosti i da je u urotak tokom dana katastar primio 1.855 zahteva. Ona je navela da je uobičajeno da bude oko 1.300 zahteva dnevno i dodala da povećan broj znači da dolazi do nadoknađivanja svih onih poslova koji su bili u zastoju zbog sajber napada. Maja Radović je istakla da se očekuje da će od sutra početi da radi i servis Geosrbija koji, kako je rekla, koristi 220 institucija u Srbiji. 

RGZ je zaključao sistem radi zaštite podataka, a građani se brinu šta je sa podacima o njihovoj imovini, da li su neki podaci eventualno obrisani i šta je sa onima koji su i dalje "pod ključem". Radović kaže da je otvaranjem kanala komunikacije preko magistrale državnih organa jasno pokazano da su svi podaci Republičkog geodetskog zavoda sačuvani.

"S obzirom na tip napada uopšte nije bilo moguće da dođe do izmene podataka. Preventivno su odmah zaključane baze RGZ. Kada su u pitanju podaci, ne radimo na povremenom otključavanju, nego smo ih sve otključali preko magistrale državnih organa i na taj način smo omogućili da oni budu dostupni svim ministarstvima, lokalnim samoupravama i preko IT sistema Ministarstva pravde i javnim beležnicima. To znači da su, preko notara svi ti podaci dostupni i svim građanima Srbije", rekla je Radović.

Ona je dodala da građani ipak još ne mogu da obave onlajn uvid u svoje podatke, zato što su ti pristupi najrizičniji, kao i da su spoljni korisnici, koji su se povezivali preko interneta, trenutno još  van mreže.

"Smatram da štete u finansijskom smislu za građane neće biti. A s obzirom da smo tokom vanrednog stanja imali zastoj dešavanja na tržištu nepokretnosti od dva i po meseca, a da je taj pad aktivnosti brzo nadoknađen nakon završetka vanrednog stanja, verujem da ovih šest dana neće uticati da dođe do značajnije promene", rekla je Radović.

Ona tvrdi da je magistrala državnih organa najzaštićeniji vid komunikacije i da je digitalizacija u državnoj upravi i otvaranje ovog kanala komunikacije za razmenu podataka kod državnih organa, omogućio da se ovako brzo sistem ponovo pusti u rad.

"Taj sajber napad predstavlja pokušaj da se naš sistem napadne određenim programom, oni se mogu zvati popularno virusi i tako su najpoznatiji javnosti. RGZ je sa svoje strane učinio sve da podaci budu bezebdni. Kada je u pitanju šta je trenutna opasnost, dovoljno bi bilo da samo jedan računar u RGZ ne bude dovojno proveren i da on bude nekakav put ponovnog pojavljivanja virusa u sistemu i u tom slučaju bismo bili u problemu. Zbog toga još jednom apel na građane za strpljenje, jer naše službe katastra još nisu počele sa radom, proveravaju se računari svih zaposlenih", kaže sagovornica Euronews Srbija.

TANJUG/REPUBLICKI GEODETSKI ZAVOD/ODNOSI S JAVNOSCU

 

Ona napominje da je postupak kontrole trenutno negde na pola puta, a da su proverene službe u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koje su prioritet.

"Rad naših službi je potreban i radi obrade predmeta, međutim, za samu kupoprodaju nepokretnosti važno je da notari mogu da obavljaju svoje poslove i da građani ne budu zaustavljeni u svojim poslovima", rekla je Radović.

APR: Omogućeno podnošenje zahteva za građevinske dozvole

 Agencija za privredne registre (APR) saopštila je da je ponovo omogućeno podnošenje zahteva za izdavanje građevinskih dozvola.

Korisnici Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP) zahteve mogu podnositi pošto je Republički geodetski zavod (RGZ) uspeo da osposobi servis za preuzimanje podataka o katastarskim parcelama i adresama.

"Pristup CEOP-a informacionom sistemu RGZ-a bio je onemogućen od 16. juna pa su korisnici bili sprečeni da podnose zahteve. Razlog za takvo stanje, bili su hakerski napadi na servise RGZ", saopštio je tada APR.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis