Nekretnine

Posledice hakerskog napada na RGZ: Koje usluge su omogućene, a koji podaci su i dalje zaključani i da li su bezbedni

Komentari

Autor: Z. R.

20/06/2022

-

19:33

Posledice hakerskog napada na RGZ: Koje usluge su omogućene, a koji podaci su i dalje zaključani i da li su bezbedni
Posledice hakerskog napada na RGZ: Koje usluge su omogućene, a koji podaci su i dalje zaključani i da li su bezbedni - Copyright TANJUG/REPUBLICKI GEODETSKI ZAVOD, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle šest dana blokade, danas je pojedinim državnim institucijama konačno ponovo omogućen pristup podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Ministarstva, jedinice lokalne samouprave, sudovi i javni beležnici mogu da pristupe bazama podataka, što bi trebalo da omogući normalno funkcionisanje tržišta nepokretnosti. Zbog "zaključavanja" sistema katastra prethodnih dana su otežano radili javni beležnici, agencije za nekretnine, geodetski biroi i druge organizacije i pojedinci koji se bave izgradnjom i prometom nepokretnosti.

Iz RGZ kažu da će u postupku postepenog i kontrolisanog podizanja čitavog informacionog sistema katastra do njegovor punog kapaciteta, tokom ove nedelje biti obavljano usaglašavanje komunikacionih protokola i bezbednostih politika. Kako navode, zbog tih postupaka će dolaziti do planskih isključivanja određenih delova sistema, pa zvanični sajt RGZ-a u određenim periodima neće biti dostupan korisnicima. Katastar je u proteklih nedelju dana bio suočen sa hakerskim napadom zbog kojeg je ceo informacioni sistem morao da bude zaključan. 

Iz Advokatske komore Srbije su u saopštenju izrazili zabrinutost zbog problema u radu Republičkog geodetskog zavoda, kojem je povereno vođenje evidencije o pravima na nepokretnostima. Komora poziva nadležno Ministarstvo i Vladu Srbije da daju konkretne odgovore nakon pada sistema RGZ. Ističu da rad katastra mora biti javan i da javnost ima pravo da zna šta se desilo u servisu koji je uspostavljen u interesu građana i da li ima i čije odgovornosti za nastali problem.

Momirović: Svi podaci su zaštićeni

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je danas da su svi podaci Geodetskog zavoda zaštićeni i da će ukupna funkcija sistema biti vraćena do kraja nedelje. Momirović je istakao da je utvrđeno kako je virus sa karakteristikama pametnog, u sistem ušao 24. maja, a da je aktviran 15. juna. Ministar je naveo da se sistem polako vraća u funkciju, koja je uspostavljena za državne organe.

"Sistem RGZ je državna infrastruktura od prvoraznednog značaja. Polako će se vraćati i u funkciju za stanovništvo kada bude obezbeđena apsolutna zaštićenost za sve korisnike", rekao je Momirović za Tanjug.

Maja Radović iz RGZ je istakla da je zaključavanje sistema omogućilo da sajber napad ne može da ga ošteti. Ona je naglasila da građani još neće biti u prilici da svoje poslove obavljaju u službama za katastar nepokretnosti, s obzirom da će inženjeri za bezbednost podataka i bezbednost IT sistema, morati da provere svaku pojedinačnu radnu stanicu zaposlenih, kako bi podaci ostali zaštićeni.

Ona je istakla da je put kojim će podaci RGZ biti dostupni najbezbedniji koji je trenutno moguće pružiti i da tokom narednih dana još neće biti moguće pristupanje podacima onlajn, a ni zaposeni neće pristupati sistemu, zato što je i dalje potrebno proveriti sve delove sistema, uključujući i sve radne stanice svih zaposlenih.

"Očekujemo da naši inženjeri najveći deo sistema puste do kraja radne nedelje, ali iz opreznosti ne mogu da kažem da će to biti celokupan sistem, ali najveći deo sistema bi trebalo da bude funkcionalan do tada", rekla je Radović.

Javni beležnici: Nastavljamo uobičajeni rad

Zaključavanje podataka katastra uticalo je prethodnih dana i na poslove koje obavljaju notari, a u Javnobeležničkoj komori Srbije za Euronews Srbija kažu da do uspostavljanja pristupa katastaru nepokretnosti, nisu bili u mogućnosti da obavljaju one pravne poslove za koje im je bio neophodan novi uvid u katastar, odnosno one poslove za koje nisu imali kompletnu dokumentaciju.

"To je uticalo na smanjen obim rada javnih beležnika u prethodnoj nedelji, pre svega zbog nemogućnosti zakazivanja solemnizacija, potvrda i overa, ugovora o prometu nepokretnosti za one predmete za koje dokumentacija nije bila kompletirana pre zaključavanja sistema RGZ. Javnobeležničke kancelarije širom Srbije radile su i prošle sedmice uobičajeno radno vreme, obavljajući poslove za koje nije bio potreban trenutni uvid u katastar nepokretnosti, poput overa potpisa, prepisa i rukopisa, kao i one pravne poslove u prometu nepokretnosti za koje je potrebna dokumentacija bila već kompletirana", kažu u Javnobeležničkoj komori za Euronews Srbija.

Pixabay

 

Oni kažu da su servisi danas ponovo uspostavljeni i da Pravosudni informacioni sistem (PIS), preko koga javni beležnici imaju pristup katastru, funkcioniše normalno, tako da se od danas nastavlja uobičajen rad i zakazivanje termina kod javnih beležnika i za pravne poslove koji zahtevaju novi uvid u katastar nepokretnosti.

Notari navode da će u narednom periodu zakazati sve poslove koji su morali da budu na čekanju prethodne nedelje i tvrde da će sve ubrzo biti nadoknađeno.

APR: I dalje onemogućeno izdavanje građevinskih dozvola

Iz Agencije za privredne registre su danas saopštili da je zbog zatvaranja informacionog sistema RGZ za korisnike onemogućen rad Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola u Agenciji za privredne registre.

Kako je navedeno, korisnicima Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP) trenutno je onemogućeno podnošenje zahteva u sistemu za izdavanje građevinskih dozvola u Agenciji za privredne registre.

To je posledica zatvaranja informacionog sistema RGZ-a, sa kojim je povezan ovaj informacioni sistem APR-a. I ovaj sistem bi, prema najavama nadležnih, trebalo da počne da funkcioniše normalno do kraja nedelje.

Advokatska komora: Zabrinuti smo zbog problema u RGZ

U Advokatskoj komori Srbije ističu da su, nezadovoljna radom RGZ, ranije tražili određivanje nadzora nad radom RGZ i da je Vlada Srbije zbog toga formirala radnu grupu za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, ali da je rad ove radne grupe trenutno u zastoju.

"Sve naše primedbe na rad RGZ-a, pokazale su se kao opravdane. Načelo pouzdanja u tačnost podataka katastra ponovo dovedeno u pitanje. Upisi prava na nepokretnostima nisu puka tehnička stvar, a izuzimanje evidencije nepokretnosti iz sudske nadležnosti se pokazalo kao pogrešna odluka. Digitalizacija, koja nije ispunila osnovne zahteve, ne sme da ugrozi pravo na imovinu građana koje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, niti sme i može da bude isključivi način komunkacije građana i RGZ", saopštili su iz Advokatske komore.

Pixabay

 

Oni napominju da "digitalizacija koja se uvodi u rad RGZ, ali i svih drugih državnih organa, mora da bude sa najvišim sistemima zaštite od zloupotrebe podataka, i da ne sme da isključuje pisanu ili analognu formu komunikacije niti neposredan kontakt sa postupajućim referentima koji sprovode postupke za upis promena u katastar nepokretnosti i vodova.

"Građani Srbije više od sedam dana ne mogu da koriste usluge RGZ, potpuno je isključena javnost i dostupnost podataka katastra nepokretnosti. Jedan od predloga je i da se u izmenama zakona, normira odgovornost katastra odnosno države za pogrešne ili netačne upise, kao i za greške prouzrokovane greškama u softveru", navode iz AKS.

Oni ukazuju da se upis prava na nepokretnostima mora poveriti posebnom telu koje neće biti pod direktnom ingerencijom načelnika katastra nepokretnosti koji su prema sistematizaciji, po profesiji inženjeri geodezije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis