Društvo

Novosađani mesec dana kampuju na Šodrošu, protive se seči drveća zbog novog mosta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

14/07/2022

-

14:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Grupa građana i aktivista nevladinih organizacija u Novom Sadu već mesec dana kampuje na Šodrošu, u priobalju Dunava, pokušavajući da spreči nastavak seče drveća radi izgradnje novog mosta.  

Vlada Srbije proglasila je četvrti novosadski most za projekat od izuzetnog značaja, a njegova izgradnja poverena je kineskoj kompaniji CRBC. Naime, u priobalju su se 11. juna pojavile mašine i radnici su posekli 25 stabala bez obeleženog gradilišta a, ispostaviće se, i bez obaveštavanja upravitelja tog područja - Vojvodinašuma. 

Sada, građani traže od nadležnih inspekcija da izađu na teren i konstatuju bespravnu seču, dok čelnici Grada i Pokrajine poručuju da su u pitanju proceduralne greške, zbog kojih realizacija važnog projekta neće biti zaustavljena.

Upravo zbog takve reakcije građani već mesec dana provode dane i noći pod vedrim nebom i drvećem koje nameravju da sačuvaju. Kamp, su kažu sticajem okolnosti nazvali "Kamp survivor Šodroš" i kroz njega dnevno prođe tridesetak ljudi. Oni najuporniji dežuraju u tri smene uz poruku: "Most da, ali na drugom mestu".

Euronews Srbija

 

Jedan njih je Đuri Mos iz Novog Sada, koji u razgovoru za Euronews Sbrbija kaže da Šordoš za ove građane prestavlja oazu u koju dođu kada žele da "pobegnu sa betona i od galame". Zbog toga se, dodaje, i odlučio na ovaj potez.

"Osećao sam potrebu da dođem, jer na srcu mi je ovo zelenilo. Odnosno, želeo bih da sve ovo drveće i sva ova okolina ostane. Stanujem tu blizu, na Limanu 4 i ovo je najzgodnije mesto da čovek izađe i da bude van betona", kaže Mos.

Pokazujući posečena stabla, čelnica nevladine organizacije OSNA Vesna Galečić pojašnjava za Euronews Srbija da trasa budućeg mosta prolazi stotinak metara dalje i dodaje da je ovo drveće posečeno bez obeleženog gradilišta i, kako kaže, iz hira, verovatno da bi teške mašine imale lakši pristup. 

"Kada su ova drva pala automatski smo znali da ova parcela nije deo plana mosta. Nema nikakve veze sa izgradnjom mosta i jednostavno nam se sve to skupilo, složilo i mi smo podvukli crvenu liniju. Branimo ovde javni interes, branimo javno dobro", kaže Galečić.

Gradonačelniku, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Pokrajinskoj vladi, Pravobranilaštvu i Vojvodinašumama, uputili su zahteve da izađu na teren, utvrde odgovornost i potom formalno zaštite područje Šodroša, gde su nevladine organizacije registrovale više od 200 zaštićenih vrsta. Međutim, odgovora, kažu, nije bilo. 

Ovaj slučaj je, nakon skoro tri nedelje od seče stabala, kratko komentarisao direktor JP "Koridori Srbije" Aleksandar Antić. On je rekao da nije došlo do suštinske greške, već do proceduralne, greške u koracima. 

"Ovo zemljište niti je šumsko zemljište, niti je šuma. Reč je o gradskom građevinskom zemljištu. Ponavljam, jedan broj stabala je posečen, zaustavljeno je to, izvršeno je obaveštenje Vojvodinašuma. Oni će dalje vršiti uklanjanje stabala", kaže Antić.

Euronews Srbija

 

Međutim, Galečić negira ovu izjavu direktora "Koridori Srbije", navodeći da nije u pitanju greška, već krivična odgovornost i naglašava da će oni kao građani da reaguju.

"Ovo nije proceduralna greška, kako to gospodin Antić voli da kaže, ovde su krivične odgovornosti. Mi ćemo te krivične odgovornosti preko krivičnih prijava uputiti prema nadležnim institucijama", kaže.

Međutim, za sada, bilo kakvu odgovornost zbog greške ne vide ni čelnici grada i pokrajine. Ponavljaju da je most neophodan zbog sve većih saobraćajnih gužvi. Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade kaže da je ovde reč o važnom projektu, a da pojedincima to ne odgovara.

"Po toj njihovoj logici, mi, Kamenčani, mogli bismo da organizujemo protest za izgradnju mosta. Ako se očekuje od inspekcije da zaustavi realizaciju ovog važnog projekta zbog nekog tehničkog propusta, onda ja u tome ne želim da učestvujem. Inspekcija sigurno sebi neće dozvoliti da zbog tehničkog propusta sada ide na ruku nestručnim ljudima koji jednostavno ne žele dobro Novom Sadu", kaže Mirović.

I gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ističe da podržava izgradnju mosta, ali i dodaje da će pomoći da dođe do njegove granje.

"Ja ću preduzeti sve što je u skladu sa zakonom, Ustavom, Statutom grada da grad Novi Sad posle 70 godina dobije taj most", kaže on.

Međutim, i u kampu na Šodrošu građani, kažu, brane iste te zakone, koje javna preduzeća nisu ispoštovala, a na šta, dodaju, institucije za sada žmure.

Vojvodinašume: Izođač radova je trebalo da nas obavesti o započetim radovima

Ovim povodom su se za Euronews Srbija oglasili iz JP "Vojvodinašume" gde navode da su nakon obilaska terena od strane nadležnog čuvara šuma upoznati da su radovi seče šumskog drveća započli Koridori u svojstvu investora, a sve, kako kažu, zbog izgradnje mosta preko Dunava. Pre toga je, kažu, seču uočio čuvar šuma i to prilikom obilaska terena nakon čega je sačinio zapisnik i stavio u dalju proceduru. O svemu je, dodaju, obaveštena i Republička šumarska inspekcija.

"Nadležnost JP 'Vojvodinašume' ne postoji s apekta korisnika šume i šumskog zemljišta jer se predmetna parcela vodi kao gradsko-građevinsko zemljište, odnosno namena predmetne površine nije šuma niti šumsko zemljište. Nadležnost JP "Vojvodinašume" postoji, dakle, samo u smislu je gazdovanje do privođenja nameni. Radovi koji se sprovode predstavljaju privođenje površine nameni, a s obzirom da gazdujemo upravo do tada, izvođač je imao obavezu da nam se obrati. Međutim, on je to propustio da učini. Zbog toga, kada su radovi započeti, odmah su stopirani i nadležni čuvar šuma je sačinio zapsinik", navode iz ove institucije.

Euronews Srbija

 

Oni navode da su "drvni sortimenti koji su posečeni pre nego što je seča zaustavljena uskladišteni na lageru koji se nalazi u neposrednoj blizini, a koje pripada Brodogradilištu". Kako dalje kažu, drvni sortimenti će biti dalje procesuirni u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

Iz JP Vojvodinašume dalje naovde i da lokalitet na kojem je započeta seča pripada širem području tzv. Ribarskog ostrva i Kameničke ade na kojem su prirodne vrednosti značajno ugrožene, pre svega dugogodišnjom izgradnjom vikendica i postavljanjem montažno-demontažnih objekata.

"Razumno bi bilo da se ovaj prostor privede urbanističkoj nameni koja bi podrazumevala isticanje rekreativne funkcije područja, što bi podrazumevalo uklapanje postojeći zelenih površina sa odgovarajućom infrastrukturom koja bi podržala rekreativnu funkciju, uz uklanjanje svih nelegalno izgrađenih čvrstih I montažno-demontažnih objekata", rečeno je iz JP "Vojvodinašume". 

Komentari (0)

Srbija