Društvo

Obnovljeni direktni letovi Hajnan erlajnsa od Pekinga do Beograda

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2022

-

08:30

Obnovljeni direktni letovi Hajnan erlajnsa od Pekinga do Beograda
Obnovljeni direktni letovi Hajnan erlajnsa od Pekinga do Beograda - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Kineska aviokompanija Hajnan erlajns jutros je, posle četiri godine, obnovila redovne direktne letove na relaciji od Pekinga do Beograda, a sletanju prvog aviona na aerodrom Nikola Tesla prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Erbasovim A330 iz Kine na obnovljenoj redovnoj liniji koji je na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo oko osam časova, doputovala je ambasadorka te zemlje u Srbiji Čen Bo sa kćerkom i jedan broj putnika. Avion je dočekan tradicionalnim pozdravom vodenim šmrkovima.

Dočeku aviona prisustvovali su i ministri finasija Siniša Mali i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije Vansi Srbije Fransoa Berizo, direktor Er Srbije Jirži Marek i otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu.

Hajnan erlajns će između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćati zasad samo subotom, zbog kovid ograničenja koja još postoje u Kini.

Avion će nakon jedanaestočasovnog leta iz Kine u Beograd dolaziti ujutru oko osam časova, a za Kinu se vraćati u 15 časova istog dana.

Hajnan erlajns je počeo da saobraća od Pekinga do Beograda preko Praga u septembru 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.

Er Srbija je ranije saopštila da će uskoro početi da iznajmljuje drugi širokotrupni avion erbas A330, kako bi započela nove letove ka Aziji i Severnoj Americi, uz razmatranje letova za Peking ili Šangaj.

Većina putnika koji trenutno lete između Srbije i Kine koriste avione kompanija Katar ervejza, holandskog KLM-a i iranskog Mahan era.

"Srbija prva u regionu ima direktan let za Kinu"

Vučić je istakao da Srbija prva u regionu ima direktan let za Kinu, i najavio da će i Er Srbija uspostaviti letove do Pekinga od septembra ili oktobra.

"Ovo su velike stvari, stigao je Hajnanov avion A330 - 300, nešto manji će biti biti avion Er Srbije od septembra ili oktobra A330-200, sa 258 sedišta. I kupićemo još jedan A330 i mogu da najavim još jednu liniju za Čikago. Spajaćemo Zapad i Istok i letećemo svuda i to u regionu samo iz Beograda", rekao je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Najavio je da će avion Er Srbije za Kinu nositi ime po naučniku Mihajlu Pupinu, i istakao je da su naše veze sa Kinom istinski iskrene i prijateljske i da se i dalje razvijaju.

"Očekujemo da ćemo do kraja godine da potpišemo i sporazum o slobodnoj trgovini čime će biti otvoren prostor za još unapređenje saradnje", kazao je Vučić.

On je dodao da za ulazak u Srbiju nije predviđen karantin ni za putnike koji dolaze iz Kine,niti bilo koje druge zemlje. 

„Nadam se da uskoro neće biti problema ni sa odlaskom u Kinu. Kina je dispciplinovana i odgovorna zemlja. Verujem da će se rešiti i to pitanje“, rekao je on.

Istakao je da će nam iz Kine doći najmanje kovid-a, jer je Kina najdisciplinovanija.

Čen Bo: Ojačana saradnja Kine i Srbije

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo izjavila je da će ovim letom biti ojačana saradnja dve zemlje i pozicije Srbije kao regionalnog saobraćajnog čvorišta.

"Velika mi je čast što mogu da se prvim direktnim letom iz Pekinga u Beograd vratim u Srbiju. Danas je još jedan veliki dan za saradnju Kine i Srbije. Otvaranje dikretne linije je rezultat brze realizacije značajnog konsenzusa između predsednika Si Ðipinga i predsednika Vučića za neprekidno unapređenje saradnje naše dve zemlje", izjavila je ambasadorka Kine.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ona je zahvalila predsedniku Srbije i ostalim zvaničnicima na toplom dočeku i ocenila da takav doček na najvišem nivou pokazuje kako srpska strana i predsednik Vučić pridaju najviši značaj odnosima dve zemlje.

"Suočavajući se sa brojnim velikim izazovima u svetu, čelični prijateljski odnosi izmeđua naše dve zemlje održavaju vitalni trend razvoja, što je u interesu nase dve strane i naroda dve zemlje", rekla je Čen Bo.

Ocenila je da otvaranje direktne avio linije neće samo u velikoj meri olakšati razmenu ljudi, već će otvoriti nove mogućnosti za saradnju Kine i Srbije u svim oblastima.

"Takođe, ova linija će igrati pozitivnu ulogu u saradnji Kine i drugih zemlja u ovom regionu i time će biti ojačana pozicija Srbije i Beograda kao regionalnog transportnog čvorišta", naglasila je.

Ona je izrazila nadu da će uskoro i Er Srbija uspostaviti redovne letove do Kine.

Komentari (0)

Srbija