Društvo

Kon: Virus je u nokdaunu, treba ga isterati iz zemlje

Komentari

Autor: RTS

14/05/2021

-

09:59

Kon: Virus je u nokdaunu, treba ga isterati iz zemlje
Kon: Virus je u nokdaunu, treba ga isterati iz zemlje - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon rekao je da je epidemijska situacija u Srbiji bolja i da je dobra vest što se svakoga dana povećava broj vakcinisanih građana.

Kon je naglasio da je vakcinacija jedini izlaz iz epidemije, ali i da građani ne treba da se opterećuju proverom antitela, pošto je to samo jedan od pokazatelja imuniteta.

"Slično pada i u Beogradu, kao i celoj Srbiji, što je isto dobra vest. Obuhvat imunizacijom raste, iz dana u dan se to može videti. Treća, možda i najvažnija vest i činjenica je da se već sada potpuno jasno vidi da tamo gde je obuhvat veći brže pada broj novozaraženih", rekao je dr Kon za RTS.

"Virus je u nokdaunu. Sada je vreme da ga proteramo iz zemlje", rekao je epidemiolog.

Kon je istakao da "moramo da izdržimo tu ogromnu potrebu da se opustimo".

"To ne znači da ne treba da se opustimo, da neće ovi povoljni rezultati i najave dovesti do stvarnog opuštanja", kazao je dr Kon.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, zamolio je građane da ne pričaju o trećoj dozi i da ne odlaze na punktove.

"Ne mislim ništa loše, ali jednostavno, da se ne gubi vreme sa trećom dozom, jer mi nismo ni prvu i drugu dali. Ono što sam rekao - da će oni koji nemaju antitela će u nekoj budućnosti primati vakcinu - to ne znači da je to sada. To mora biti medicina zasnovana na dokazima, tek kad se urade sva istraživanja, kad se utvrdi kada, koliko vremena mora da prođe", naglasio je Kon.

Tanjug/ AP Photo/ Darko Vojinovic

 

 

Kon je naveo da se, kada se nešto pogrešno izvuče iz konteksta i "pogrešno prenosi kao pokvareni telefoni", to se manifestuje na vakcinalnom punktu, gde svaka deseta osoba dolazi da primi treću dozu vakcine.

"Što jednostavno uopšte nije moguće. Sistemski uopšte nije moguće, jer zasada treća doza, odnosno, revakcinacija nije planirana", kazao je Kon.

Govoreći o vakcinaciji tinejdžera, Kon je naveo da je prošle godine "zabeležena eksplozija" tokom proslava mature i godišnjica mature i da to ne treba da se ponovi, pošto postoji mogućnost vakcinacije.

"Poručujem i roditeljima i svima, ako neko hoće bezbedne mature, onda krenite u vakcinaciju. Preporučujem lično, jer je to najbolji izlaz iz ove situacije", poručio je Kon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija