Društvo

Stamatović: Neophodno je isplanirati odmor u vožnji

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

13:23

Stamatović: Neophodno je isplanirati odmor u vožnji
Stamatović: Neophodno je isplanirati odmor u vožnji - Copyright Euronews/Emil Čonkić

veličina teksta

Aa Aa

Statistika pokazuje da se gotovo trećina saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom načini u letnjim mesecima, junu, julu i avgustu.

Agencija za bezbednost saobraćaja tim povodom namenski sprovodi kampanju "Vozi odmoran", rekao je danas za Tanjug direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

"Kampanja 'Vozi odmoran' je napravljena sa ciljem da apeluje na sve građane, sve one koji putuju na odmor da se pripreme za put i da posebnu pažnju obrate na brzinu kretanja, da ne voze pod dejstvom alkohola, a takođe imamo i faktor umora, i zbog toga je priprema za put jako važna", ističe Stamatović.

Agencija apeluje da svaki vozač koji kreće na put krene odmoran, ispavan i zdrav, kaže Stamatović i dodaje da je važno isplanirati put tako da se prethodno proveri stanje na putu, stanje sa gužvom na graničnom prelazu, proveri ispravnost automobila i, kako je rekao, dobro isplanira kada će napraviti pauze za odmor.

Preporuka je da se pauza pravi na svaka dva sata, u trajanju od najmanje 15 minuta. Stamatović je kazao da je saobraćajna policija prisutna na Koridoru 10, koji je kako ističe, najbezbedniji koridor u Evropi.

"Na svakom odmorištu u Srbiji duž Koridora 10 su prisutne kolege iz policije i značajno doprinose bezbednosti saobraćaja, na automobilima su neprestano upaljena rotaciona svetla i to sa jedne strane subjektivno utiče na sve koji voze i vide te automobile, a sa druge strane samim prisustvom značajno je smanjena stopa kriminaliteta na odmorištima, benzinskim stajalištima i restoranima. To daje i značajne rezultate kada je reč o stranim državljanima koji su u tranzitu kroz Srbiju, više svraćaju na ta odmorišta, imaju poverenja u našu zemlju i to je direktno doprinos Ministarstva unutrašnjih poslova", zaključio je Stamatović.

Komentari (0)

Srbija