Društvo

Toplotni talas stiže u Srbiju i može biti opasan po zdravlje - povećan rizik od toplotnog udara i UV zračenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2022

-

15:03

Toplotni talas stiže u Srbiju i može biti opasan po zdravlje - povećan rizik od toplotnog udara i UV zračenja
Toplotni talas stiže u Srbiju i može biti opasan po zdravlje - povećan rizik od toplotnog udara i UV zračenja - Copyright Tanjug AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Mnoge evropske države od početka meseca uveliko biju bitku sa toplotnim udarima, gde se temperature penju iznad 40 stepeni, a toplotni talas prognozira se i u Srbiji. Nakon noći i dana koji su bili umereno topli, Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavljuje nove visoke temperature u našoj zemlji.

Kako predviđaju, od sutra nam stižu više temperature koje će se kretati do 38 stepeni Celzijusa. Vetar će, navode iz RHMZ-a, biti slab i umeren, a i topli dani očekuju se i u Beogradu. Najniža temperatura će se kretati oko 21, dok će se najviša ići do 36 stepeni Celzijusa.

Prema RHMZ-u, u petak će maksimalna temperatura iznositi od 34 do 38, a u subotu lokalno i do 40 stepeni. U nedelju se očekuje lokalna pojava kiše ili pljuskova sa grmljavinom. Od nedelje manji pad temperature na vrednosti od 33 do 36 stepeni Celzijusa. Iz RHMZ-a takođe navode i da će sve do 28. jula biti pretežno sunčano i toplo vreme.

Inače, ovaj toplotni talas praćen je, kao i obično, jačim UV zračenjem. Možda toplotni talasi mnogima ne prijaju, ali jedno je sigurno - UV zračenje je opasno za sve. Na sajtu RHMZ-a navodi se da je gotovo u celoj zemlji njegov nivo povećan i to za sredu, četvrtak i petak, pa se se njegova vrednost vodi kao "vrlo visoka".

RHMZ

 

Dermatolog Dr Danica Tiodorović izjavila je ranije za Euronews Srbija da se vrednosti ultraljubičastog indeksa kreću od nula do deset i više i da se sve iznad šest smatra se visokim i opasno je po kožu.

"Zaštita od sunca izuzetno je važna, nezavisno od tena osobe, a neophodno je obratiti pažnju da li fotoprotektivne kreme koje koristimo štite, kako od UVB, tako i od UVA zrakova", rekla je dr Tiodorović.

Ona kaže da je najbolji način zaštite jednostavno pravilno ponašanje na suncu – boravak napolju u ranim jutarnjim, ili kasnim popodnevnim časovima, odgovarajuća odeća dugih rukava, šeširi, naočare za sunce sa UV zaštitom. Sledeći najvažniji način zaštite jesu fotoprotektivne kreme koje sadrže SPF faktor od 50. Ona ukazuje da je važno da se na kremama čitaju sitna slova na kojima treba proveriti štit li krema od UVA.

"Nijedna krema ne može da štiti 100 odsto, i ne treba da je nanosimo u cilju prolongiranog boravka na suncu, a važno je ponovo je aplicirati na svaka dva sata. U praksi ljudi se često namažu, potom izađu na nekoliko sati na najjače sunce", ističe doktorka.

Iako sve češće čujemo da su i same kreme za sunčanje štetne, dermatolog naglašava da ta teorija nemaju nikakvu naučnu osnovu.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Brojne studije pokazale su da korišćenje fotoprotektivne kreme smanjuje nastanak mladeža. To znači da deca koja su koristila kremu SPF-a 30 i više imaju manji broj mladeža, koji predstavljaju faktor rizika za pojavu melanoma. Zato stalno apelujemo da roditelji vode računa o zaštiti dece u ovom periodu godine, jer pregorevanja u dečijem uzrastu značajno povećava rizik od razvoja karcinoma kože", objasnila je dr Danica Tiodorović.

Preporuke za zaštitu od vrućine

Zbog visokih temperatura postoji rizik i od toplognog udara. Kako na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beogard piše toplotni udar je "iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomernog povišenja telesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi i temperaturu održi u normalnim granicama". Objašnjava se da nastaje usled ekstremno visoke temperature vazduha, odnosno usled  pojave toplotnog talasa.

"Poslednjih godina uočava se trend porasta temperature u letnjem periodu što utiče na zdravstveno stanje stanovništva. Pravovremeno preduzete preventivne mere mogu smanjiti broj obolelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman za ublažavanje mogućih negativnih posledica po zdravlje i pravovremeno delovati", piše na sajtu.

Iz Gradskog zavoda za javno zadravlje navode i preporuke kako je potrebno da se ponašate kako bi se zaštitili od mogućeg toplognog udara:

  • Dosta tečnosti, najbolje popiti negaziran običnu ili mineralnu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Nije preporučljivo piti jako rashlađene napitke.
  • Izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10-17 sati, naročito deca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima.
  • Rashlađivanje doma. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stepeni danju, a 24 stepeni Celzijusa noću. To je posebno važno za decu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima.

Zbog vrućine, cisterne sa vodom za piće na 10 lokacija u Beogradu

Na 10 prometnih lokacija u Beogradu i prigradskim naseljima danas su postavljene cisterne sa pijaćom vodom u susret najavljenim visokim temperaturama, saopšteno je danas iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Cisterne će se, kako je preneo Beoinfo, od 10 do 19 časova nalaziti na Trgu republike (kod TC Staklenac), na Beogradskom sajmu (kod biletarnice u smeru ka Čukarici), u Cara Dušana kod Pupinovog mosta, kod Gradske opštine Novi Beograd na kružnom toku, na Zelenom vencu, Bulevaru Mihajla Pupina 45 kod vrtića "Čuperak" i Banjici.

Ovo komunalno preduzeće istaklo je da je obavilo sve pripremne radove kako bi spremno dočekalo letnji period i obezbedilo dovoljne količine vode za potrošače u Beogradu, kao i da je sistem vodosnabedavanja u Beogradu stabilan i radi maksimalnim kapacitetom od 6.600 litara u sekundi.

Lucifer stiže u Srbiju?

Toplotni talas koji je stigao u Evropu dobio je naziv "Lucifer" i označava temperature koje su više od uobičajenih za te predele i mogu da izazovu požare.

Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je za Euronews Srbija da je toplotni talas stigao iz severne Afrike u Evropu, a onda i do Srbije u sklopu jugozapadnog strujanja.

"Ovih dana, dok smo mi imali ugodnije temperature, jezgro vrelog vazduga bilo je iznad Španije i Portugalije, pa se juče i danas širi na Zapadnu Evropu, odakle stiže do nas", rekao je Đurić.

On je dodao da će u subotu doći do, pre svega Vojvodine, "jedan oslabljeni hladni front, koji će u nedelju preći preko ostatka Srbije, a biće izražen u vidu toga što će vetar biti u skretanju na jak severozapadni i samim tim će taj vetar doneti blago osveženje".

Klimatolog profesor dr Vladimir Đurđević je izjavio nedavno za  Tanjug da "Srbiju i Beograd očekuje jedno od najtoplijih leta koje se ikada dogodilo kod nas". 

Imali smo jul pre jula, zbog klimatskih promena, rekao je Ðurđević i naglasio da je klima promenjena, jer je globalno društvo emitovalo ogromne količine ugljen dioksida.

"Klimatske promene, u celom regionu Jugoistočne Evrope, malo brže napreduju od globalnog proseka, cela planeta je toplija za stepen, a u našem regionu za malo više od dva stepena”, naveo je klimatolog.

Ekstremne vrućine u Velikoj Britaniji

Toplotni talasi na više kontineta srušili su rekorde, ugozili javno zdalvje i pokvarili infrastrukturu, što je, kako naučnici kažu znak da je u toku klimatska kriza, piše CNN.

Amerikanci su navikli da uključuju klima uređaje uvek kada je temperatura blizu 27 stepeni Celzijusa, ali u Velikoj Britaniji vrućina je ove nedelje dovela do kolapsa i zastoja i to u stilu doskorašnje pandemije koronavirusa. 

profimedia

 

Britanska meteorološka služba saopštila je da je juče u Koningsbiju, u centralnoj Engleskoj, zabeležena nova privremena rekordna temperatura od 40,3 stepeni, a 34 lokacije širom zemlje premašile su prethodnu najvišu temperaturu od 38,7 stepeni zabeleženu 2019. godine. U jednom trenutku u ponedeljak, dve aerodromske piste bile su prinuđene da se zatvore zbog oštećenja površine.

Elektroprivrede su se suočile sa prekidima jer je vrućina spalila njihovu opremu, mnoge škole su se rano zatvorile, a zoološki vrtovi su se borili da rashlade životinje. Za to vreme vatrogasci pokušavaju da stave pod kontrolu šumske požare, a inženjeri su se jutros utrkivali da poprave železničke šine koje su popustile na vrućini.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 stepena, izmerena u julu u Kandeledi, u centralnom delu, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centralnom delu, poput Sevilje i Badajoza, izmerena su 42 stepena.

I u Portugalu je početkm ovog meseca zabeležena temperatura od 44 stepena. Takva vrućina je ovih dana prouzrokovala požare u središtu zemlje. Toplotni talas zahvatio je i Francusku, objavio je Meteo-France kada su temperature dostizale oko 39 stepeni.

Komentari (0)

Srbija