Društvo

Građani Bloka 37 blokirali pristup gradilištu nakon što je najavljen nastavak radova, oglasio se i Vesić

Komentari

Autor: Tara Tomović

21/06/2021

-

14:11

Građani Bloka 37 blokirali pristup gradilištu nakon što je najavljen nastavak radova, oglasio se i Vesić
Blok 37 - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je kompanija "Durst Development" najavili da će nastaviti izvođenje radova na gradilištu u ulici Milutina Milankovića u Bloku 37 na Novom Beogradu, grupa stanara tog bloka, koji već nedeljama protestuju protiv izgradnje, blokirala je gradilište.

Građevinske mašine trenutno ne rade, a građani se smenjuju na ulasku u gradilište koje blokiraju, javlja reporter Euronews Srbija. Oni najavljuju novi protest za večeras u 19 časova. U međuvremenu, oglasio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je ranije posredovao da se radovi privremeno zaustave. On sada najavljuje će zakazati sastanak investitora i građana za sutra ujutru.

Inače, kao jedan od glavnih razloga protiv izgradnje novog poslovnog centra, stanari Bloka 37 navode nehumane uslove za život, uništenje celokupne infrastrukture, posebno kanalizacione mreže sa kojom već imaju problema, slabije grejanje, ali i saobraćajni kolaps. Oni smatraju da će blok biti "bogatiji" za još 500 do 600 vozila dnevno, za koje ne postoje slobodna parking mesta, kao i da će u tom slučaju biti otežan pristup vozilima Hitne pomoći i vatrogascima.

"Jutros u šest ujutru su obnovili radove i mi smo odmah sišli i blokirali kamione da uđu na gradilište. Maltene da je došlo do sukoba, ali mi ne želimo incidente. Ovo je miran protest", kaže jedan od vođa protesta i stanar Bloka 37 Peđa Radan.

Euronews

 

Građani Bloka 37 navode i da ne žele da pričaju sa investitorom već samo i isključivo sa predstavnicima grada.

"Ne interesuje nas nikakav papir. U ovom bloku živi oko šest do sedam hiljada ljudi čiji će kvalitet života biti trajno narušen. Nećemo ih pustiti i ne mogu na silu da rešavaju stvari", ističe Radan.

Vesić: Osećam se poraženo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić oglasio se na svojoj Fejsbuk stranici i rekao da se oseća poraženo zbog nastavka radova u Bloku 37.

"Žao mi je što je austrijska kompanija Durst jutros pokrenula radove u Bloku 37 na Novom Beogradu. Osećam se poraženo. Verovao sam da će prihvatiti neke od predloga koje sam im dao, kada su na moju molbu privremeno obustavili radove jer smo imali više sastanaka. Verujem da je bilo moguće doći do kompromisa koji bi bio u interesu i kompanije Durst i Grada Beograda i građana", rekao je.

Vesić je dodao da je njegovo lično mišljenje da zgradi takve spratnosti i gabarita nije mesto na placu na kom se gradi, te najavio sastanak sa predstavnicima kompanije i građana za sutra.

"Da je to normalno ne bi Grad promenio 2016. godine urbanistički plan i smanjio spratnost za tu lokaciju. Nažalost, investitor ima, koristeći plan iz 2009. godine, sve dozvole da gradi. Zakazaću sutra ujutru sastanak sa investitorom i delegacijom građana kako bismo pokušali da nađemo rešenje u interesu svih"

Sada je teško menjati plan

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić je u razgovoru za Studio B istakao da kompanija Durst postupa po zakonu, ali da je čitava ova situacija posledica anomalije Generalno-urbanističkog plana iz 2003. godine.

"Taj plan je doživeo izmene 2009. godine, dok je ova gradska vlast 2016. godine donela novi plan generalne regulacije, koji je poništio prethodni generalni urbanistički plan. Jednostavno, ono što je tada bilo moguće sada ne bi bilo. Taj bi objekat sada morao biti tri puta niži", ukazao je gradski urbanista.

Euronews

 

Podsetio je da je javni uvid prilika da se građani izjasne.

"Konkretno u ovom slučaju, pre skoro dve decenije, građani se nisu oglasili. Građani inače reaguju na svaki slučaj u gradu i pomognu nam kada vide da nešto nije logično. Sada je teško menjati plan jer je se radi o važećoj dokumentaciji. Promena plana iziskuje godinu dana, a investitor ima rok da do 2022. godine završi radove", smatra Stojčić.

Durst: Radovi su bili privremeno zaustavljeni

Kompanija "Durst" izdala je danas saopštenje u kojem navodi da su "radovi su bili privremeno obustavljeni kako bi se javnost i zajednica stanara iz susednih zgrada upoznala sa projektom i kako bi se predočila sva dokumentacija, koja je u zakonskim okvirima, budući da su u prethodnom periodu iznošene neistine u javnosti kako gradnja 'nije legalna', kao i da se poslovni kompleks gradi na '10 metara od susedne zgrade', te da 'neće biti parkinga, vazduha, sunca'".

Iz kompanije "Durst Development" su naveli da su ocenili da su se stekli svi uslovi da se gradnja poslovnog kompleksa nastavi.

"Budući da, suštinski, činjenice o samom projektu nikog ne interesuju, te su stanari odbili naš predlog da im sve lično predočimo, obrazloživši da oni imaju 'svoju bitku sa Gradom', ocena naše kompanije je da su se stekli svi uslovi za nastavak gradnje poslovnog kompleksa za koji imamo sve zakonske dozvole", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Komentari (0)

Srbija