Aktuelno

Nastavljeni radovi u Bloku 37, građani pokušali da blokiraju gradilište

Komentari

Autor: Euronews

21/06/2021

-

10:33

Nastavljeni radovi u Bloku 37, građani pokušali da blokiraju gradilište
Nastavljeni radovi u Bloku 37, građani pokušali da blokiraju gradilište - Copyright Euronews/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Durst Development" doo  Beograd - Novi Beograd, nastavila je danas radove na gradilištu u Ulici Milutina Milankovića, u Bloku 37 na Novom Beogradu, a građani su već pokušali da blokiraju gradilište.

Kompanija je izdala saopštenje u kojem navodi da su "radovi su bili privremeno obustavljeni kako bi se javnost i zajednica stanara iz susednih zgrada upoznala sa projektom i kako bi se predočila sva dokumentacija, koja je u zakonskim okvirima, budući da su u prethodnom periodu iznošene neistine u javnosti kako gradnja 'nije legalna', kao i da se poslovni kompleks gradi na '10 metara od susedne zgrade', te da 'neće biti parkinga, vazduha, sunca'".

Iz kompanije "Durst Development" dalje poručuju da su ocenili da su se stekli svi uslovi da se gradnja poslovnog kompleksa nastavi.

"Budući da, suštinski, činjenice o samom projektu nikog ne interesuju, te su stanari odbili naš predlog da im sve lično predočimo, obrazloživši da oni imaju 'svoju bitku sa Gradom', ocena naše kompanije je da su se stekli svi uslovi za nastavak gradnje poslovnog kompleksa za koji imamo sve zakonske dozvole", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsećaju da je bespravna gradnja krivično delo i pozivaju pojedince koji optužuju kompaniju da radi nelegalno, da budu spremni da ponesu odgovornost za javnu reč.

U slučaj su se, kako navode, uključili i osnivači privrednog društva "Durst Development" doo  i Trgovinsko odeljenje pri Ambasadi Austrije, koje je tražilo sve relevantne informacije u vezi sa imovinom i kapitalom svojih državljana, čija investicija je postala moneta za potkusurivanje u sukobima na političkoj sceni Republike Srbije.

"Obaveštavamo javnost da smo, zbog svega navedenog, parcelu obezbedili i tehnički i fizički, kako bismo sprečili moguće namerno izazivanja incidenata. Video nadzorom pokriveno je celokupno gradilište i protiv svakog lica koje pokuša da na neki način uništi tuđu imovinu, onemogući pristup gradilištu, ili spreči pravo na rad, koje je zagarantovano Ustavom Republike Srbije, biće pokrenute krivične prijave", piše u saopštenju kompanije "Durst Development".

Dodaju da je kompanija otvorena za "predočavanje celokupne investicije i javnosti i građanima, zarad smirivanja strasti i tenzija, kao i dobrosusedskih odnosa".

Građani traže razgovor sa predstavnicima Grada

Podsetimo, stanovnici Bloka 37 traže da se njihovim predstavnicima omogući razgovor sa predstavnicima Grada Beograda u pronalaženju rešenja za zaštitu kvaliteta života stanovnika Bloka 37, a u skladu sa podnetim zahtevom i peticijom sa preko 2.000 potpisa građana prikupljenih za 3 dana, predatim na pisarnici Grada Beograda u četvrtak 10.6.2021. godine.

Oni su se zahvalili investitoru "Durst Development" doo na želji iskazanoj u medijima da "se poboljšaju generalni uslovi života u Bloku 37", ali ističu da je po tom i svim ostalim pitanjima od opšteg interesa nadležna lokalna samouprava i poručuju da će protestovati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Nekolicina građana se i jutros okupila ispred gradilišta i nastavila s protestom.

 

 

Komentari (1)

Blok 37

21.06.2021 11:31

Ako je sve legalno, zašto onda ne učine javnim urbanističke planove na osnovu kojih su povećali spratnost sa P+2 na P+8! A o tome kako će njihov projekat doprineti poboljšanju života u bloku, suludo je trošiti reči!!

Srbija