Društvo

"Pakleni dan" u Srbiji: Temperature više od 40 stepeni, upaljen crveni meteoalarm

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2022

-

08:10

"Pakleni dan" u Srbiji: Temperature više od 40 stepeni, upaljen crveni meteoalarm
"Pakleni dan" u Srbiji: Temperature više od 40 stepeni, upaljen crveni meteoalarm - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Zoran Žestić, Miloš Milivojević, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Postepeno otopljenje koje smo imali tokom ove nedelje danas će nam doneti vrelih 40 stepeni.

Apsolutni maksimum temperature u našoj zemlji izmeren je u Smederevskoj Palanci 24.07.2007. godine, kada je zabeleženo skoro 45 stepeni. Iako danas nećemo imati ovako ekstremne vrednosti, današnji dan će ipak biti jedan od toplijih od početka meteoroloških merenja u Srbiji davne 1888. godine.

Vreo afrički vazduh koji je početkom nedelje zahvatio zapadnu Evropu, stigao je do naše zemlje.

Maksimalna dnevna temperatura prelaziće 40. podeljak u mestima u Vojvodini, dok će u centralnim i južnim predelima biti za nekoliko stepeni svežije, oko 38.

U Srbiji će danas na snazi biti crveni meteoalarm, što znači da je trenutna atmosferska situacija veoma opasna, kako za ljude, tako i za životinje. U najtoplijem delu dana izbegavajte da duže vremena provodite napolju, a ukoliko u svojoj okolini imate pse i mačke lutalice ostavite im svežu vodu, jer postoji opasnost od toplotnog udara.

Već u nedelju ujutro dolazi do promene vremena. Pojačan severozapadni vetar, oblaci, lokalne padavine kao i pad temperature za oko 5 stepeni obeležiće drugi dan vikenda i doneti preko potrebno osveženje.

Nestabilnost koja nam stiže sa ovom svežijom i vlažnijom vazdušnom masom omogućava lokalni razvoj oblaka iz kojih će povremeno padati slaba kiša. Iako dolazi do pada temperature, maksimalna dnevna će u većini mesta biti oko 33, dok se na istoku i jugoistoku i dalje očekuje oko 37 stepeni.


Za ponedeljak se prognozira razvedravanje, temperatura će se kretati malo ispod 35 stepeni, ali se u utorak očekuje i do 37.

Trenutni prognostički modeli za sredinu naredne nedelje najavljuju novo prolazno naoblačenje, pljuskove i zahlađenje, ali se već od petka nastavlja toplotni talas, uz nešto nestabilniju atmosfersku situaciju.

Izbegavati izlazak na sunce od 10 do 17 sati

Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje (GZJZ) izrazito visoke temperature predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, naročito ukoliko traju više dana uzastopno.

Bez preke potrebe ne bi trebalo boraviti na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 sati. Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove, preporučljivo je da to čine u toku najsvežijeg dela dana - u ranim jutarnjim časovima (od četiri do sedam ujutru). Izbegavajte vežbanje na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana.

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, a na glavu obavezno stavite šešir ili kapu sa širokim obodom.

Redovno unosite tečnost - pre svega vodu. Supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima. Kada boravite na otvorenom, uvek imajte vodu kod sebe.

Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obilne obroke. Uzimajte više sezonskog voća i povrća.

Dom i radne prostorije adekvatno rashlađujte, tako da temperatura i prostorijama u kojima boravite ne prelazi 30 stepeni u toku dana, odnosno 24 stepena u toku noći.

Ukoliko nemate klima uređaj u svom domu ili na radnom mestu, u ranim jutarnjim satima otvorite sva vrata i prozore kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili, a zatim spustite roletne i zatvorite vrata i prozore na sunčanoj strani, kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote. U toku noći držite prozore otvorenim.

Mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Budite oprezni kada ulazite u vozilo koje je stajalo na suncu. Pre ulaska u vozilo obavezno otvorite sva vrata i gepek i sačekajte nekoliko minuta da se vozilo i površine koje dodirujete (volan i sva sedišta) ohlade. Trudite se da temperatura u vozilu bude prijatna ali ne i previše niska.

Komentari (0)

Srbija