Evropa

Toplotni talas "zapalio" Evropu: Požari bukte u mnogim zemljama, "padaju" temperaturni rekordi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

13:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Toplotni talas zahvatio je gotovo celu Evropu. Zemlje širom kontinenta izdaju upozorenja za ekstremne vrućine, jer temperature na većem delu kontinenta prelaze 40 stepeni. Nezabeležene vrućine su u Velikoj Britaniji, dok požari bukte u Francuskoj, Španiji, Portugalu i Grčkoj. Izuzetno visoke temperature stigle su i u Srbiju, a već u prvih 20 dana ovog meseca zabeleženo je oko 2.200 požara.

U Britaniji živa u termometru prvi put je prešla 40. podeljak, pa je većina Britanaca u šoku. Zvaničnici savetuju da građani izbegavaju boravak na otvorenom i pozivaju na oprez.  I Nemačka je zabeležila najtopliji dan u godini, dok je u Portugaliji zbog vrućine preminulo više od hiljadu ljudi. Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija upozorava da "najgore" tek sledi.

"Ovakvi toplotni talasi biće sve češći u narednim decenijama. Negativan trend klime će se nastaviti, barem do 2060-ih, nezavisno od našeg uspeha u naporima za ublažavanje klimatskih promena. Udaljavamo se od blaže, normalne klime. Iako budemo uspešni u zaštiti, ovaj trend bi mogao da se prekine tek 2060-ih", rekao je Peteri Talas, generalni sekretar organizacije.

Osim temperaturnih rekorda, povećan je i broj požara. Vatra je u Francuskoj u poslednjih nekoliko dana zahvatila više od 20.000 hektara francuskog regiona Žironda, pa je više desetina hiljada ljudi evakuisano. Šumski požar izazvan olujnim vetrovima besni i na periferiji Atine, zbog čega su lokalne vlasti naredile evakuaciju najmanje četiri oblasti i bolnice.

Sve veći broj šumskih požara

Euronews

Mark Parington, viši naučnik odeljenja Kopernikus pri Evropskom centru za meteorološka istraživanja, rekao je za Euronews da države koje su trenutno pod toplotnim talasom trpe štetu višednevnih šumskih požara, koji su, kako kaže, nadmašili sve što je nauka do sada videla.

"Sve to utiče na zagađenje vazduha. To je problem jer se ukršta sa drugim zagađivačima, poput drumskog saobraćaja i hemijske industrije. Sve to na ovim vrućinama izaziva značajno zagađenje vazduha"

On naglašava da je ovo lokalno zagađenje koje će nestati sa prestankom delovanja toplotnog talasa. Govoreći o uticaju globalnog zagrevanja, Parington je rekao:

"Vidimo u poslednjih godina trend da se povećava broj požara i to onih ekstremnih. To je posledica skoka temperatura. Očekujemo da se taj trend nastavi. Tu imamo u vidu stanje vegetacije i njenu podložnost zapaljivanju. Toga će biti još više kao posledica klimatskih promena. Tokom leta je potrebno sasvim malo da bi se takvi požari rasplamsali".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa