Društvo

Pandemija korone ugasila brojne firme: Problemi srpskih privrednika na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2022

-

21:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Agencije za registraciju poslovnih subjekata na Kosovu, u opštinama sa srpskom većinom je registrovano 6.440 privrednih subjekata, ali to ne znači da su svi u vlasništvu Srba. Pandemija koronavirusa je deo firmi ugasila ili zamrzla njihovo poslovanje, a kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je privrednike nevećinskih zajednica da predoče svoje probleme, kako bi im vlada pomogla. 

Jedna od srpskih porodica koja i dalje posluje na KiM je porodica Lakićević iz sela Kutnje kod Leposavića. Prve vinograde je zasadila 2016. godine, sada se oni prostiru na 14 hektara, a sa proizvodnjom vina su počeli 2019. godine. Đorđe Lakićević, vlasnik ovih vinograda i vinarije, kaže za Euronews Srbija da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima, kao i to su njihovi proizvodi do sada nagrađivani.

"Trenutno imamo šest različitih vrsta vina u prodaji, imamo našu malu vinariju za sada, svako vino ima latinski naziv po nekoj ptici koja živi u ovim krajevima. Sva vina su do sada osvojila neke medalje i na svetskom takmičenju u Dekanteru u Londonu i na balkanskom, evo već druge godine zaredom osvajamo nagrade" , kaže on.

Inače, ova vinarija ima 10 do 15 stalno zaposlenih radnika i duplo više u sezoni branja grožđa. Međutim, pronalazak adekvatne radne snage, relativno niska cena vina s obzirom na kvalitet, deo su problema sa kojima se suočavaju.

Euronews

 

"Posebno nam pravi problem zbog granice i svih tih stvari. Sa dokumentacijom, nezgodno je oko toga da se sada zanimamo, da se sređuju papiri. To za sada nismo ni pokušavali. Izvezli smo jednu turu u Švajcarsku, ostalo sve prodajemo tu na lokalu, našim restoranima i u Mitrovici", kaže Lakićević.

Zbog administrativnih prepreka prilikom uvoza, izvoza i tranzita robe i neprepoznavanja dva sistema, srpskog i kosovskog, troškovi srpskih privrednika su znatno veći. Da bi opstala, uglavnom mala i srednja preduzeća, čiji su vlasnici Srbi, moraju da budu registrovana u oba sistema, što iziskuje i znatno veće troškove, dok je do subvencija kosovske vlade i kredita skoro nemoguće doći.

Saša Sekulić predsednik Asocijacije privrednika opštine Gračanica kaže za Euronews Srbija kaže da je reč o sukobu teorije i prakse.

Euronews

 

"Što se tiče subvencija koje oni daju, pomoć, srpski privrednici, ja sam to rekao, to su mala i mikro preduzeća, koja u većini ne ispunjavaju uslove koje oni u svojim dokumentima traže", kaže Sekulić.

Sa druge strane, Gordana Đorić potresednica Asocijacije malih i srednjih preduzeća Srbije kaže da su subvencije spas, ali i to da veruje da bi svaka pomoć iz Beograda dobro došla.

"Tu bi trebalo Srbija da pomogne oko subvencija. Ako Srbija može da daje stranim firmama subvencije za zapošljavanje novih ljudi, onda bi trebalo i domaće firme da subvencionišu da bi one ulagale ovde i samim tim pomogli našim sugrađanima da naprave zajedničke firme, da ostanu ovde, opstanu ovde", kaže ona.

I dok se poslovna saradnja između firmi iz centralne Srbije i kosovskih, čiji su vlasnici Albanci, odvija bez problema, Đorić kaže da srpski privrednici na Kosovu uglavnom posluju u svojim i ostalim opštinama sa srpskom većinom.

"Nijedna veća trgovinska kuća neće kupovati robu od naših firmi koje posluju ovde na KiM, srpskih firmi. Oni hoće da rade sa firmama iz Srbije, ali ne i sa srpskim firmama koje ovde funkcionišu na KiM", dodaje.

Sekulić dodaje i da je sam plasman proizvoda važan za ostvarivanje uspeha.

"Plasman proizvoda je definitivno ovde problem za srpske proizvođače, jedan sam i ja od njih. Mi nismo za ovih 20 godina uspeli da svoje proizvode plasiramo na albansko tržište, tako da kažem, nigde nismo mogli svoje proizvode da plasiramo u marketima, u veletrgovinama čiji su vlasnici Albanci", kaže Sekulić.

Inače, Srbi na Kosovu i Metohiji se uglavnom bave poljoprivredom, a najzastupljenija su preduzeća koja se bave trgovinom i ugostiteljstvom. Sledi prerađivačka industrija, najviše proizvodnja vina. 

Komentari (0)

Srbija