Društvo

Suše kakve se ne pamte na Pešteri: "Ako ne dobijemo pomoć stoka će uginuti za deset dana"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/07/2022

-

07:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posledice klimatskih promena sve češće se osećaju u svim delovima sveta. Dugotrajna suša i visoke temperature u Srbiji uticale su na pad vodostaja reka, na kvalitet vode, životnu sredinu, pa i probleme sa vodosnabdevanjem u pojedinim delovima zemlje. Tako je nekoliko desetina hiljada grla stoke u opasnosti zbog nestašice vode na Pešteri. Meštani kažu da je glavni problem suša, ali i vodovod  koji im je davno obećan.

"Problem je o kombinacija dva faktora, to su klimatske promene, ili klimatske varijacije, koje mogu uticati na vodni bilans i na nestašicu. Druga strana medalje je naš odnos prema prirodi, i kako je upotrebljavamo i kontrolišemo. Pošto smo zavisni od nje, moramo da postavimo neke racionalnije sisteme i da se sa ovom realnom situacijom suočimo na ozbiljan način ne samo deklarativno, odnosno da više ulažemo u naše vodosisteme", ističe za Euronews Srbija Zoran Stevanović, profesor Rudarsko geoloskog fakulteta.

Nedžib Sejdnović iz sela Raškoviće svakog dana prelazi po nekoliko desetina kilometara kako bi za svoju stoku obezbedio vodu, ali, kako kaže, to nije dovoljno. On isitče da ako uskoro ne dobije pomoć od države stoka će uginuti za najmanje deset dana.

Euronews Srbija

 

"Doteram svaki dan po dve i po hiljade litara vode. To ne može da bude za ove tri kuće ovde. Veoma je teško. Ne znam šta da radimo?", kaže on posmatrajući krave kako trče ka vodi.

Dragan Balšić, njegov komšija iz susednog sela Bioci  ima isti problem i plasi se da će ova godina biti pogubna za njegovu stoku i da će morati da preduzme mere koje ne bi želeo.

"Ja ne mogu da obezbedim zimus hranu i njima seno. Livade su sada prepolovile od vrućina i izgorele. Ja sam možda primoran i da ih prodam na jesen, da smanjim, da ostavim možda 50-tak ovaca samo radi reda, kad nemam hranu", objašnjava Bašlić.

Meštani ne pamte ovakvo leto

Kako meštani tvrde, ne pamte na Pešteri ovakvo leto. Iz lokalne samouprave opštine Sjenica kažu da rade sve što je u njihovoj moći kako bi olakšali  meštanima u ovim teškim trenutcima.

Euronews TV

Dr Stevanović ističe da je situacija u ovom kraju vrlo specifična, gde sva kiša koja padne infiltrira se u stensku masu i ne ostaje na površitni.

"Jedini vodotok je Vapa, tamo se mora uz pomoć cisterni i naše vojske i komunalnih preduzeća da se lokalnom stanovničtvu pomogne", navodi profesor.

Kako dodaje, sezonske migracije iz krajeva siromašnijih vodom su prilično uobičajena, ali pošto to na Pešteri nije moguće, zbog čega je potrebno uređivanje pojališta.

Inače, tokom vikenda pripadnici Vojske Srbije su dopremali vodu i dopunjavali bunare i cisterne u selima Bioc, Buđevo, Dolići, Karajukića Bunari, Ostra i Rasno, a na terenu će ostati dok god za tim bude bilo potrebe. Prethodno je, radi stvaranja uslova za napajanje stoke u selima na Pešterskoj visoravni, Vojska Srbije angažovala inžinjerijsku radnu grupu koja je, u okviru projekta civilno-vojne saradnje, ovog meseca vršila radove na iskopavanju novih i uređenju i čišćenju postojećih pojila za stoku.

"Zbog vode su se vodili i vodiće se ratovi"

Euronews TV

Vrlo je nepovoljna hidroološka situacija, a mesec dana je ranije stigla u odnosu na prethodne godine, ističe Dejan Vladiković hidrolog RHMZ.

"Obično je period tih malih voda od sredine avgusta do početka oktobra. Ove godine iako je bilo snega, nedostajale su padavine i cikloni i videlo se početkom maja da će biti nedostatak vlage", kaže Vladiković za Euronews Srbija.

On ističe da su zbog klimatskih promena od 2000-ih češće suše sa većim intenzitetom, a u ovakvoj situaciji je, kaže, važno upravljati rizikom.

"Kod nas je specifično da neke rezerve pijaće vode su po obodu države, te ih treba transportovati ka centralnim i velikim sredinama. Potrebno je izgraditi male dodatne akumulacije. Imamo dobre primere iz Mađarske, gde kada ima višak vode to je lagerovano i kad je manjak koristi se.", savetueje on.

Podizanje cena vode je svakako nepopularna, ali nužna mera, smatra hidrogog.

"Zbog vode su se vodili i vodiće se ratovi. Mora se širiti ta svest da te rezerve nisu beskonačne i treba ih racionalno koristiti", zaključio je sagovornik.

Komentari (0)

Srbija