Društvo

Apel Instituta za transfuziju krvi: Rezerve na minimumu, nedostaju gotovo sve krvne grupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2022

-

10:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih nekoliko dana rezerve krvi drastično su smanjene, a Institut za transfuziju krvi Srbije upozorio je da raspolaže sa jednodnevnim zalihama. Najveći problem je nedostatak svih krvnih grupa sa negativnim RH faktorom, ali i sa A i 0 pozitivnom.

Ivana Rodić iz Istituta za transfuziju krvi Srbije za Euronews Srbija napominje da je apel dobrovoljnim davaocima, koji su uputili prošle nedelje, i dalje na snazi.

"Bez obzira na to što je prošle nedelje pušten apel i što je 1.512 građana dalo krv, što je dovoljan broj na nedeljnom nivou, posledica loše prethodne nedelje kada je 969 ljudi dalo krv je ostavilo traga pa su i dalje rezerve krvi kojima raspolažemo dovoljne za samo jedan dan", kaže Rodić dodajući da će biti potrebno nekoliko nedelja da bi rezerve krvi bile stabilne.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku najveći problem je sa A i 0 pozitivnom i sa negativnim krvnim grupama, pre svega sa B negativnom.

Napominje i da krv mogu dati i svi oni koji su preležali koronu ukoliko je prošlo dovoljno vremena od oporavka.
 
"Ukoliko je neko imao blaži oblik, krv može dati posle dve nedelje, a u zavisnosti od težine korone, taj period može biti i šest meseci ako je korona bila praćena upalom pluća ili ako su bili neki post kovid efekti", objašnjava Rodić.

I ovog leta, kako ističe, sprovodi se letnja kampanja, 18-u godinu zaredom, u 45 gradova i opština gde svi zainteresovani mogu dati krv.

Takođe podseća da Institut radi svakog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15, te da se svakog četvrtka objavljuje raspored mobilnih ekipa koji je dostupan na sajtu Instituta, Fejsbuk profilu i na Instagram stranici ove ustanove.

Komentari (0)

Srbija