Društvo

RHMZ: Vodostaji narednih dana ispod niskih plovidbenih nivoa

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

11:41

RHMZ: Vodostaji narednih dana ispod niskih plovidbenih nivoa
Radovi na deonici puta - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod je upozorio da će se na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca, vodostaji narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa.

Iz RHMZ navode da su se Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji približili biološkom minimumu.

U izveštaju o vodostajima navodi se da je vodostaj Dunava u manjem porastu do Bogojeva, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta u naredna tri dana.

Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna tri dana. Vodostaj Save je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja naredna tri dana. Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

"Vodostaji na Dunavu i na Savi su u domenu niskih i srednje niskih, na Tisi su u domenu srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine", navodi RHMZ.

Temperatura vode Dunava je oko 26,4 stepena, Save oko 27 stepeni, Velike Morave oko 24,4, Tise oko 27,1 stepen, dok je temeperatura na banatskim vodotocima oko 27,2 stepena. Ističe se da su temperature vode nešto iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Ranije, Vode Vojvodine objavile su ograničenja za plovidbe na više prevodnica sistema Dunav Tisa Dunav. Naveli su da zbog izuzetno niskog vodostaja Dunava nije moguć ulaz čamaca i jahti u prevodnicu Bezdan sa reke.

Od Bezdana do Sombora, vodostaj u kanalu je za 30 centimetara niži od uobičajenog pa nije moguće otvaranje pontonskog mosta kod Bačkog Monoštora. Na prevodnici Bogojevo plovidba je moguća samo za manja plovila.

Navode da je zbog niskog vodostaja, na prevodnici na Brani na Tisi moguć prolaz samo povila do 1,7 metara gaza.

Komentari (0)

Srbija