Društvo

Gotov sastanak građana Bloka 37 i investitora sa Goranom Vesićem

Komentari

Autor: Euronews

22/06/2021

-

13:17

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak investitora iz kompanije "Durst Development", zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i predstavnika građana novobeogradskog bloka 37 upravo je završen u Skupštini grada Beograda. Na stolu se nalaze tri potencijalna rešenja, a nastavak dijaloga između investitora i građana, nastavlja se sutra.

Vesić je ekskluzivno za Euronews Srbija otkrio da je sastanak trajao dva sata, kao i da je dogovoreno da se prekine sa protestima do sutra u 13:30 kada je zakazan drugi sastanak.

"Ja se nadam da protesta više neće biti, kako bismo sutra mogli sve da se dogovorimo. To je možda najznačajniji rezultat današnjeg sastanka. Drugi najvažniji rezultat je samo to što su zajedno seli i pričali međusobno, jer bez dijaloga nije moguće naći rešenje", istakao je.

Beoinfo

 

Zamenik gradonačelnika ističe da je ovaj slučaj prilično komplikovan zbog toga što su svi u pravu - investitor koji ima dozvolu za gradnju po starom urbanističkom planu, ali i građani.

"Da je taj plan valjao, mi ga ne bismo menjali, ali jesmo. Građani s pravom protestuju, i ja bih da živim u toj zgradi. Ipak, zajednički smo konstatovali da moramo naći kompromis", rekao je i dodao da se "na stolu" nalaze tri rešenja o kojima svi treba da razmisle u naredna 24 sata.

"Ne bih da govorim više o te tri opcije, jer u suprotnom sutra ne bi bilo razgovora, ali mislim da polako idemo ka nekom rešenju. Ono na čemu insistiramo jeste da će grad stajati iza svakog dogovora i biti garant da se on ispoštuje. Spreman sam ako treba i svaki dan da učestvujem na ovakvim sastancima. U ovom slučaju je grad medijator, a oni su ti koji moraju da se dogovore", zaključio je Goran Vesić u razgovoru za Euronews Srbija.

Beoinfo

 

Advokat kompanije "Durst" Nebojša Perović rekao je za Euronews Srbija da neće biti ni protesta, ni radnih aktivnosti investitora sve do sutra, za kad je dogovoren drugi sastanak.

"Ako s jedne strane imate nekog ko je u potpunosti u pravu, a to je investitor, na čijoj strani je Zakon, a sa druge strane imate stanare koji misle da su u potpunosti u pravu, onda je teško naći rešenje. Ako je subjektivni osećaj stanara da je njima tu nešto ugroženo, a tu žive, onda treba naći neki zajednički jezik. Moram da kažem i da je svaki dan nerada velika šteta. Trpimo se velika šteta", ističe Perović.

Durst

 

I Slađana Rada, stanarka bloka 37, za Euronews Srbija kaže da se pregovori nastavljaju.

"Mi se ovako prvi put sastajemo. Svi smo ispričali svoju ideju, viziju, pokušali smo da shvatimo koje probleme ima investitor, a šta muči građane. Nastavljamo pregovore. Postoji veliki broj interesnih strana. O ovome će se sigurno odlučivati na više sastanaka. Značajno je da institucija kao što je Grad Beograd stoji iza ovih razgovora", rekla je.

Podsetimo, nakon što je kompanija "Durst Development", juče nastavila izvođenje radova na gradilištu u ulici Milutina Milankovića u Bloku 37 na Novom Beogradu, grupa stanara tog bloka, koji već nedeljama protestuju protiv izgradnje, blokirala je gradilište.

Kao jedan od glavnih razloga protiv izgradnje novog poslovnog centra, stanari Bloka 37 navode nehumane uslove za život, uništenje celokupne infrastrukture, posebno kanalizacione mreže sa kojom već imaju problema, slabije grejanje, ali i saobraćajni kolaps. Oni smatraju da će blok biti "bogatiji" za još 500 do 600 vozila dnevno, za koje ne postoje slobodna parking mesta, kao i da će u tom slučaju biti otežan pristup vozilima Hitne pomoći i vatrogascima.

S druge strane, kompanija "Durst Development" ima dozvolu za gradnju, ali po starom generalnom urbanističkom planu koji je promenjen 2016. godine, a po kojem zgrada može da ima veću spratnost u odnosu na novi plan.

 

Komentari (0)

Srbija