Društvo

Novi protest stanara u bloku 37, okupljeni blokirali ulicu Tošin bunar

Komentari

Autor: FoNet

21/06/2021

-

21:22

Novi protest stanara u bloku 37, okupljeni blokirali ulicu Tošin bunar
Printscreen Facebook/Sandra Dimić - Copyright Printscreen Facebook/Sandra Dimić

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici novobeogradskog bloka 37 održali su večeras protestni skup zbog izgradnje nove sedmospratnice na mestu predviđenom za parking, koja će jedan deo njih ostaviti bez dnevnog svetla u stanovima, i skoro jedan čas držali u blokadi ulicu Tošin bunar, na uglu sa Bulevarom Milutina Milankovića, gde je počela gradnja.

Skup je prošao bez incidenata, a učesnici protesta, od kojih su mnogi roditelji sa malom decom, najavili su da će danonoćno blokirati ulaz na gradilište, čiji investitor je austrijska firma Durst, što čine od jutros, kad su u 6:30 počeli da dolaze kamioni s materijalom.

Organizatori protesta preneli su da im je gradska vlast za utorak prepodne zakazala sastanak sa investitorom, a tu će biti i predstavnici opštine Novi Beograd.

Ako bude ponuđeno neko razumno rešenje, stavićemo na glasanje, pa ćemo videti da li imamo podršku ljudi iz bloka. Šta će nam ponuditi - ne znamo, ali isto tako nećemo da sad otkrijemo našu pregovaračku poziciju, poručili su predstavnici organizatora.

Učesnici protesta rekli su da im novi objekti u bloku 37 ne trebaju, jer već imaju dovoljno komunalnih i problema sa parkiranjem i da neće pristati da im se sagradi predviđeno "čudo", a investitor zauzvrat "nešto zasadi ili okreče neki ulaz".

Građani su se upisivali u spisak dežurstava na ulazu u gradilište, 24 sata dnevno, u smenama od po dva sata.

Podršku stanovnicima bloka 37 dali su, dolazeći u grupama i komšije iz blokova 33 i 70.

Vesić: Osećam se poraženo

Ranije danas, stanari bloka 37 blokirali su gradilište nakon što je kompanija "Durst Development" najavili da će nastaviti izvođenje radova u ulici Milutina Milankovića na Novom Beogradu, gde već nedeljama traju protesti zbog izgradnje poslovne zgrade.

U međuvremenu, oglasio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je ranije posredovao da se radovi privremeno zaustave. Vesić je rekao da se oseća poraženo zbog nastavka radova u Bloku 37.

"Žao mi je što je austrijska kompanija Durst jutros pokrenula radove u Bloku 37 na Novom Beogradu. Osećam se poraženo. Verovao sam da će prihvatiti neke od predloga koje sam im dao, kada su na moju molbu privremeno obustavili radove jer smo imali više sastanaka. Verujem da je bilo moguće doći do kompromisa koji bi bio u interesu i kompanije Durst i Grada Beograda i građana", napisao je Vesić na Fejsbuku.

Durst: Radovi su bili privremeno zaustavljeni

Kompanija "Durst" izdala je danas saopštenje u kojem navodi da su "radovi su bili privremeno obustavljeni kako bi se javnost i zajednica stanara iz susednih zgrada upoznala sa projektom i kako bi se predočila sva dokumentacija, koja je u zakonskim okvirima, budući da su u prethodnom periodu iznošene neistine u javnosti kako gradnja 'nije legalna', kao i da se poslovni kompleks gradi na '10 metara od susedne zgrade', te da 'neće biti parkinga, vazduha, sunca'".

Iz kompanije "Durst Development" su naveli da su ocenili da su se stekli svi uslovi da se gradnja poslovnog kompleksa nastavi.

"Budući da, suštinski, činjenice o samom projektu nikog ne interesuju, te su stanari odbili naš predlog da im sve lično predočimo, obrazloživši da oni imaju 'svoju bitku sa Gradom', ocena naše kompanije je da su se stekli svi uslovi za nastavak gradnje poslovnog kompleksa za koji imamo sve zakonske dozvole", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija