Društvo

Nacionalna organizacija za retke bolesti: Troje dece kod kojih je otkriven SMA dobiće terapiju krajem nedelje

Komentari

Autor: RTS

07/08/2022

-

10:30

Nacionalna organizacija za retke bolesti: Troje dece kod kojih je otkriven SMA dobiće terapiju krajem nedelje
Nacionalna organizacija za retke bolesti: Troje dece kod kojih je otkriven SMA dobiće terapiju krajem nedelje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti i Udruženja obolelih od SMA Olivera Jovović rekla je da će troje dece kod kojih je otkrivena spinalna mišićna atrofija na ranom skriningu krenuti sa terapijom krajem nedelje. Za prvu bebu kod koje je otkriven SMA terapija je odobrena, za brata druge bebe i drugu bebu, terapija će biti odobrena u toku ove nedelje.

Za spinalnu mišićnu atrofiju većina je čula kada su roditelji Sofije, Minje, Gavrila, Vukana, Vanje pozvali građane da se udruže i zajedno prikupe novac za preskupu terapiju. Od aprila, u jednom beogradskom porodilištu sprovodi se pilot projekat ranog otkrivanja te teške, retke, progresivne i smrtonosne bolesti, ukoliko se terapija ne da na vreme. SMA je otkrivena kod tri bebe. 

Olivera Jovović, je rekla gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS da su stigle  vesti da je prvoj bebi detektovan SMA na samom skriningu, a zatim i drugoj bebi i bratu druge bebe.

"Još nisu krenuli sa terapijom, za prvu bebu terapija je odobrena. Za brata druge bebe i drugu bebu, terapija će biti odobrena u toku ove nedelje. Očekujemo da svo troje dece krenu sa terapijom do kraja nedelje", naglasila je Jovovićeva.

Prema njenim rečima, najbitnije je da kod svo troje dece nema simptoma i da je sve na vreme otkriveno. Iako se skrinig može uraditi u Narodnom frontu od aprila, nisu sve mame dale saglasnost da se on uradi njihovim bebama.

Doktorka je istakla da je najvažnije na vreme otkriti bolest i dodala da je njen sin živ zahvaljujući terapiji, a da je tada primio terapiju odmah po rođenju on bi danas igrao fudbal.

"Mislim da je to dovoljno da kažemo majkama koliko su skrining i rana terapija važni. Nadam se da će sledeće godine kada bude završen pilot projekat, ovaj projekat zaživeti na teritoriji cele zemlje", rekla je doktorka.

Dve terapije za SMA u Srbiji

Kako je dodala, kada bi to postao nacionalni program, onda tu više ne postoji saglasnost roditelja već je nešto što mora da se radi i nećemo dolaziti u situaciju da neke majke odbijaju skrining.

"Procedura je jednostavna, uzima se krv iz pete i takva procedura se radi za otkrivanje drugih bolesti. Majke treba da znaju da uzorak može da se iskoristi samo u svrhe skrininga za SMA", napomenula je.

Međutim, kaže da ima i drugih primera, gde im pišu majke koje se nisu porodile u Frontu da se uradi skrining njihovim bebama. Doktorka kaže da će probati da izađu i njima u susret.

Napomenula je da za SMA kod nas postoje dve terapije, a lekari donose odluku koja je najbolja za dete.

profimedia

 

Jovovićeva je rekla da sve terapije za retke bolesti jesu skupe jer i istraživanja puno koštaju, ali da je bitno da postoji genska terapija u Srbiji jer budućnost jeste u genskim terapijama.

"Kada je SMA u pitanju sve tri terapije su podjednako delotvorne i sve tri terapije daju apsolutno iste rezultate i u dogovoru sa lekarom se određuje koju će dete terapiju da primi", kaže Jovovićeva.

SMA ima četiri tipa, 1 i 2 su najozbiljniji i oni se pokazuju u ranom detinjstvu.

"Kod tipa 1 odmah po rođenju mogu da primete roditelji. Slab plač bebe, opšta hipotonija, slabost mišića, obično su to veoma mirna deca, nekada to može da bude signal da nešto nije u redu. Ako previše tiho dete kija, može da ukaže da se možda radi o ovoj dijagnozi. I potpuno odsustvo refleksa je nešto što svakako treba da nam bude siglal", napomenula je Jovovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija