Društvo

Odobrena terapija za bebu kojoj je na rođenju otkrivena spinalna mišićna atrofija

Komentari

Autor: S. T.

27/07/2022

-

12:23

Odobrena terapija za bebu kojoj je na rođenju otkrivena spinalna mišićna atrofija
Odobrena terapija za bebu kojoj je na rođenju otkrivena spinalna mišićna atrofija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Republički fond za zdravstveno osiguranje odobrio je terapiju za bebu kojoj je na rođenju otkriveno da boluje od spinalne mišićne atrofije, kaže za Euronews Srbija pedijatar, neurolog dr Dimitrije Nikolić iz Univerzitetske bolnice u Tiiršovoj. Bolest je otkrivena u okviru skrining programa koji se sprovodi u GAK Narodni front.

"Javili su mi iz RFZO da su odobrili terapiju za bebu i ona će da je primi u narednih nekoliko dana, nadam se da petka. Terapiju će doživotno primati u kućnim uslovima u obliku sirupa", rekao je Nikolić.

On je pojasnio da ukoliko se terapija na vreme primeni, pre pojave prvih simproma, dete raste i razvija se kao sva ostala zdrava deca.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da je Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj  25. jula, dostavila zahtev RFZO-u za lečenje bebe obolele od SMA.

Unsplash

 

"U roku od 24 sata od donošenja odluke Komisije RFZO za lečenje retkih bolesti RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremeong početka terapije”, kazala je direktorka Fonda.

Dodaje da je država pokazala maskimalnu spremnost i posvećenost u unapređvanju procesa lečenja obolelih od SMA.

"To uključuje i obezbeđivanje lečenja bebama kojima je dijagnoza postavljena po rođenju, najsavremenijim terapijama i što je najvažnije, u najkraćem vremenskom roku", objasnila je ona.

Škodrić navodi da se praksa odobravanja lečenja beba, kojima je SMA dijagnostikovana po rođenju, i do sada odigravala po hitnom postupku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija