Društvo

Mala matura, danas kreću testovi: Srpski prvi u nizu, ove godine zbog korone više zadataka na zaokruživanje

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/06/2021

-

06:52

Mala matura, danas kreću testovi: Srpski prvi u nizu, ove godine zbog korone više zadataka na zaokruživanje
Mala matura, danas kreću testovi: Srpski prvi u nizu, ove godine zbog korone više zadataka na zaokruživanje - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz srpskog jezika danas u 9 sati počeo završni ispit za više od 68.000 malih maturanata. Za rešavanje zadataka imaju na raspolaganju dva sata. U četvrtak će raditi test iz matematike, dok je petak rezervisan za kombinovani test (istoriju, geografiju, biologiju, hemiju, fiziku).

Na završni ispit moraju da izađu svi mali maturanti, jer je to  kruna osmogodišnjeg školovanja, a  od bodova osvojenih na tri testa i uspeha u osnovnoj školi zavisiće njihov upis u željenu srednju školu.

Đaci su bili dužni da u školu dođu najkasnije do 8.15. sati, tokom sva tri dana polaganja završnog ispita, a iz prostorije u kojoj polažu test ne mogu da izađu pre 9.45 časova.  

Ove godine novina na završnom ispitu je što će biti više zadataka na zaokruživanje i što će većina zadataka biti pregledana digitalno. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Preliminarni rezultati završnog ispita za osmake na nivou škole biće objavljeni 27. juna, u nedelju do 10 sati, a istog dana biće moguće uložiti žalbu i prigovore elektronskim putem i neposredno u školi.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni i dostupni javnosti u petak, 2. jula do 8 sati.

Zadaci prilagođeni okolnostima  

Testove za malu maturu i ove godine pripremao je i štampao Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Direktor Zavoda Branislav Ranđelović ranije je za Euronews Srbija rekao da su tokom pripreme testova imali u vidu da đaci zbog epidemije virusa korona od marta prošle godine prate nastavu na daljinu ili po kombinovanom modelu, te da su zadatke maksimalno prilagodili toj situaciji.

"Zadaci su maksimalno prilagođeni, a opet u okviru zakonske regulative usklađeni sa važećim standardima postignuća", rekao je Ranđelović.

Dodao je i da će na testovima biti znatno više zatvorenih pitanja i zadataka. Nadam se da ćemo time i pregledačima i đacima u velikoj meri olakšati posao“, naveo je Ranđelović.

Da bi mogli da konkurišu na mesto u gimnazijama i četvorogodišnjim stručnim školama, đaci moraju da imaju minimum 50 bodova.

Na osnovu uspeha iz srednje škole đaci mogu maksimalno da ostvare 60 bodova, dok na tri testa mogu da imaju 40 bodova.

Testovi iz srpskog i matematike nose po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova.

Boduju se i rezultati sa republičkih i međunarodnih takmičenja.

Za osvojeno prvo mesto na međunarodnom  takmičenju dobijaju 12 bodova, drugo mesto deset, a treće osam bodova.

Za prvo mesto na republičkom takmičenju predviđeno je šest bodova, za drugo četiri, a za treće dva boda. 

Softver za pregledanje "zaposleniji" nego prošle godine

Prošle godine je uvedeno da jedan deo testova pregleda softver, i to zadatke koji su na zaokruživanje, dok su pitanja na koje učenik mora da odgovori pregledali ovlašćeni nastavnici.

Te prve godine bilo je poteškoća, a nadležni kažu da je sistem unapređen i da će sada bolje funkcionisati.

"Softversko pregledanje, za koje je i ove godine odgovoran Fakultet organizacionih nauka, unapređeno je u izvesnoj meri, a otklonjeni su i mnogi nedostatci uočeni prošle godine", rekao je Ranđelović.

Novina je što će se testovi skenirati na osam lokacija u Srbiji, a većinu zadataka pregledaće računari.

Ovlašćeni nastavnici pregledaće manji deo testa - samo otvorena pitanja.

Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

Šta je pokazao probni test?

Koliko znaju i na čemu bi trebalo da porade, osmaci su imali priliku da vide na probi male mature koja je održana 9. i 10. aprila.

Milena Simić, nastavnica matematike u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu kaže da su osmaci probni test uradili slično kao i prethodne generacije.

"Probni test je pokazao gde su slabe tačke, na čemu treba više raditi do juna. U našoj školi nije bio lošiji rezultat na probnom završnom ispitu nego prethodnih godina“, kaže Simić za Euronews Srbija.

Navodi da je njen utisak da je ove godine i na probi male mature bilo više zadataka zatvorenog tipa nego inače.

"Međutim, ta ponuda na zaokruživanje može nekada da dovede kod decu do zabune. Mislim da je i u zadacima osnovnog nivoa bilo previše teksta, previše informacija i onda deca ne umeju da izvuku ono što im se traži", navela je.

Zavod za vrednovanje kvaliteta zadužen za štampanje

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja od Vlade Srbije dobio je dve  štamparije, tako da sve testove za malu mature štampaju upravo oni.

Prethodnih godina pokazalo se da su štamparije koje su na tenderu dobile posao štampanja testova za malu mature najslabija karika što se tiče bezbednosti.

Tako su testovi 2013. godine dospeli u javnost iz štamparije Službenog glasnika, a 2019. godine test iz matematike iz štamparije A.D. POlitika.

Komentari (0)

Srbija