Društvo

Alarm zbog optužbi za izlivanje otpadnih voda Linglonga u Begej: Iz grada i fabrike kažu da nije bilo izlivanja

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

10/08/2022

-

12:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iz buduće fabrike guma kineske kompanije Linglong, nisu isticale neprečišćene otpadne vode u Begej, ocena je pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine. To je rezultat njihovog vanrednog nadzora, nakon što je civilni sektor u Zrenjaninu objavio snimak cevovoda koji direktno povezuje postrojenje u izgradnji sa kanalom koji se uliva u Begej i nalazi se nedaleko od zaštićenog područja Carska bara.

Iako i u toj kompaniji i u Gradu Zrenjaninu navode da su cevi koje se vide na snimku odvod za atmosfersku, a ne fekalnu ili industrijsku kanalizaciju, nevladina organizacija Građanski preokret nema poverenja da tuda u budućnosti u reku neće oticati i štetne materije.

"Zapravo, prečnik je otprilike moje visine. 1,6 metara je prečnik tih cevi koje su povezane direktno za taj kanal Begej, potom prolaze pored rezervata prirode Carska bara koji je međunarodno zaštićen. Ta voda se izliva bez ikakvog prečišćavanja", priča Dragana Popović iz Građanskog preokreta.

Euronews/Printscreen

 

Nakon medijskih izveštaja na teren je, u vanredni nadzor, izašla pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine. Pomoćnik pokrajinskog sekretara kaže - trenutno nema proizvodnje, pa ni otpadnih voda. Smatra da Carska bara nije ugrožena i objašnjava šta su inspektori zatekli.

"Nisu zatekli nikakvo isticanje nikakvih tečnosti. Sama voda u kanalu ne deluje zauljeno, niti ima ikakav miris na hemiju, na ulje, ili bilo šta. Tako da u ovom momentu nema bojazni", naveo je Nemanja Ivanović iz Sektor za inspekcijske poslove APV.

Na pitanje kako će ih nadzirati u budućnosti, odgovara da će pored redovnih inspekcijskih nadzora, u ovakvim slučajevima uvek izaći i vanredno na teren.

I u kompaniji Linglong za Euronews Srbijs navode da izlivanja otpadnih voda nije bilo. U saopštenju koje su nam prosledili navode da su u okviru fabrike projektovani zasebni sistemi za odvođenje atmosferske, sanitarno-fekalne i tehnološke otpadne vode. Oni se trenutno grade, a unutar postrojenja je, kažu završeno postrojenje za tretman industrijskih otpadnih voda.Njegovo puštanje u probni rad planira se uskoro, dodaju u Longlongu.

profimedia

 

Iz Kabineta gradonačelnika stigao je sličan odgovor, uz napomenu da je Zrenjanin jedan od retkih gradova koji ima odvojenu atmosfersku i fekalnu kanalizaciju, ali bez pojašnjenja kako napreduje izgradnja prečistača otpadnih voda, koji u tom gradu pravi privatni partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za više detalja uputili su nas na gradski Vodovod, gde takođe kažu da razloga za paniku nema.

"Ono što je još ostalo da se uradi jeste retenzija, odnosno nastavak atmosferske kanalizacione mreže. To je jedan otvoreni bazen gde će se vršiti prikupljanje atmosferskih otpadnih voda iz dva razloga - prvo, da bi mogla da se izvrši dodatna kontrola pre ispuštanja u Begej i drugo, da bi se ta voda koristila eventualno za navodnjavanje, gašenje požara i slične namene", kazao je Siniša Gajin iz JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin.

Sa druge strane, iz Građanskog preokreta napominju da su od početka izgradnje fabrike uočili veliki broj propusta.

"Građanski preokret već tri godine prati iz gradnju, od početka prati izgradnju ove fabrike i do sada smo došli do jako velikog broja propusta koje su oni napravili, podneli smo različite krivične prijave ili tužbe. Suština je da je naša vlast do sada njima dozvolila da rade bukvalno šta im padne na pamet i svaka vrsta kritike je ugušena", kazala je Dragana Popović iz ove inicijative.

A njihove tužbe u vezi sa ovim projektom od nacionalnog značaja ostale su bez epiloga, dodaju u Građanskom preokretu, objašnjavajući tako zašto ni ovog puta nemaju poverenja u zvanične odgovore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija