Društvo

Tiodorović: Epidemiološka situacija u zemlji nestabilna, među obolelima i deca

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2022

-

21:33

Tiodorović: Epidemiološka situacija u zemlji nestabilna, među obolelima i deca
Branislav Tiodorović - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Pedijatri upozoravaju da među obolelima od koronavirusa ima i dece do četiri godine sa ozbiljnim problemima, rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i poručio da je za dobrobrobit ugroženih grupa od izuzetnog značaja da se svi građani pridržavaju preporučenih mera zaštite.

Tiodorović je ocenio da je epidemiološka situacija u zemlji nestabilna, da je broj zaraženih daleko veći od evidentiranog, i naglasio da su najugroženiji stari i hronični bolesnici.

On je, govoreći za RTS, poručio da građani, iako novi soj daje lakšu kliničku sliku, moraju biti oprezni, kako bi se sačuvali životi rizičnih grupa i starijih članova njihovih porodica.

"Jedan preminuli od korone je mnogo, a kamoli 14 ili 15, koliko ih danas ima", istakao je Tiodorović.

On je naglasio da je ključno u ovom trenutku da svi koji nisu primili četvrtu dozu vakcine to i učine, ali i da se poštuju preporučene mere distance i nošenja maski u zatvorenom prostoru. Kazao je da je zaražena većina građana koji dolaze sa odmora iz inostranstva, ali i da se virus širi jer je i sezona svadbi i letnjih festivala.

Na pitanje da li će od septembra doći do pooštravanja mera, doktor je kazao da se to u ovom trenutku ne zna i da se može desiti da se ovaj letnji talas spoji sa septembarskim.

"Svako mora razmišljati o tome koliko je osetljiv, koliko je njegov imunitet ugrožen, da li može doći do pada imuniteta zbog postojećih bolesti, prema tome, mora biti vakcinisanih mnogo više", poručio je Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija