Društvo

Udovičić: Kovid pacijenti na Karaburmi imaju teške pneumonije, ali i pridružene bolesti

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2022

-

23:13

Udovičić: Kovid pacijenti na Karaburmi imaju teške pneumonije, ali i pridružene bolesti
Dr Ivo Udovičić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U kovid bolnici na Karaburmi je 40 kovid pacijenata starosti 40 do 90 godina i svi imaju srednje-tešku i tešku kliničku sliku, rekao je komandant kovid bolnice Karaburma Ivo Udovičić, dodajući da svi oni imaju teške pneumonije, ali i pridružene bolesti.

Udovičić je za RTS rekao da se trenutno tri pacijenta nalaze u jedinicama Intezivne nege, na kontrolisanoj mehaničkoj ventilaciji i da imaju dosta pridruženih bolesti, a sada i tešku pneumoniju, te da su njihovi životi ugroženi i da je ishod neizvestan.

"Imamo i nešto mlađih pacijenata i oni uglavnom dolaze iz drugih bolnica. To su nam dve najugroženije grupe o kojima treba da vodimo računa", istakao je Udovičić.

Naveo je da pacijenti iz mlađe i srednje populacije, radno sposobni, pa čak i stariji koji nemaju nikakve pridružene bolesti, koronavirus sada prebole za tri dana.

Udovičić je rekao da je epidemiološka situacija zaista nepovoljna što se tiče brojeva, ali da je dobra vest to da je u poslednjih sedam dana na teritoriji grada Beograda zabeležen blagi pad hospitalizovanih pacijenata.

Dodao je da su zbog velikog broja novozaraženih mnoge kovid ambulante ponovo aktivirane i da svi koji imaju simptome infekcije koronavirusom treba da idu u kovid ambulantu. Takođe je istakao da sve studije pokazuju da vakcina štiti od težeg oblika bolesti, smrtnog ishoda, ali i da je post-kovid period lakši kod onih koji se vakcinišu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija