Društvo

Deca u novom talasu korone: Zašto sada u bolnicama završavaju uglavnom bebe, a starija deca samo sporadično

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

07/08/2022

-

09:50

Deca u novom talasu korone: Zašto sada u bolnicama završavaju uglavnom bebe, a starija deca samo sporadično
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se na dnevnom nivou registruje više od 6.000 zaraženih virusom korona. Pedijatru kažu da među zaraženima ima sve više dece, a karakteristično za ovaj letnji talas je da su u bolnicama uglavnom bebe. U KBC Dragiša Mišović trenutno je 12 mališana na lečenju, među njima ima beba od nekoliko dana, a najstarija ima osam meseci. Teši što je kod njih lakša klinička slika, što se u proseku zadržavaju tri dana na lečenju i odlaze kući. 

Rukovodilac Dečje bolniče "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić kaže da je u toj ustanovi od početka ovog talasa lečeno 35-36 beba i da nijedna nije imala težu kliničku sliku i komplikacije.

"Imali smo dve, tri nedelje veći nalet sa jako malom decom, bebicama. Bilo ih je u jednom trenutku 26, na svu sreću kod njih nisu teške kliničke slike. To su deca sa povišenom temperaturom, sa respiratornom infekcijom, a zbog uzrasta se primaju na bolničko lečenje. Sada imamo njih 12 na odeljenju. I dalje je to najmlađi uzrast. Nemamo decu predškolskog, školskog uzrasta, tinejdžere. Najstarije dete ima osam meseci", rekla je Ostojić za Euronews Srbija.

Navodi da u ovom talasu ima dosta asimptomatskih pacijenata, koji nemaju znake bolesti a nosioci su virusa. Kako su maske odavno zaboravljene, to je jedan od razloga što je među zaraženima sve više beba.

"Sada ima dosta asimptomatskih slučajeva, maske smo zaboravili. Ljudi deluju zdravo, a nosioci su virusa. Pretpostavljam da bebe najviše zaražavaju asimptomatski prenosioci virusa korona", pojasnila je ona.

Sa bebama u bolnici su i majke i one su uglavnom zaražene i na terapiji. I kod njih je blaža klinička slika. Ostaju nekoliko dana na bolničkom lečenju, a Ostojić kaže da da je to "više praćenje da se uz koronu ne proveče neka druga infekcija".

Simptomi infekcije

Simptomi infekcije kod dece su uglavnom povišena temperatura, bebe odbijaju da jedu, neraspoložene su, pospane.

profimedia

 

"Temperatura traje dva, tri dana. U bolnici ih obrađujemo po neonatološkom protokolu, radi se sve što treba da se odradi od analiza. Uključimo intravensku rehidraciju, jer odbijaju da sisaju, uspavane su. Otpuštamo ih iz bolnice i idu svojim kućama kada počnu da sisaju, kada prođe 24 sata bez temperature. U ovom talasu nismo imali bebe sa komplikacijama i upalom pluća", istakla je Ostojić.

U prethodnim talasima deca su u proseku na bolničkom lečenju ostajala pet do sedam dana, sada je prosek tri dana. Pedijatar Georgios Konstantinidis iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine kaže da je i u toj ustanovi na lečenju sve više najmlađih pacijenata zaraženih koronom. Klinička je slika je, navodi, mnogo blaža nego u prethodnim talasima.

"U ovom talasu u Institutu nismo imali decu multisistemskog inflamatornog sindroma MIS-C (post kovid sindroma kod dece). U kontaktu sam sa kolegama iz ostalih gradova, ali nije bilo ni kod njih. Ima dosta zaražene deca koja su uzrasta odojčeta - mlađi od godinu dana, a stariji od dva, tri meseca. To je neki period od šest meseci do godinu dana. Sporadično imamo i školske dece. Često se infekcija usput otkrije, kada dete dođe da se obavi neka druga intervencija u bolnici, onda se uradi testiranje i otkrije infekcija. Puno je takve asimptomatske dece, koja nemaju znake bolesti a inficirani su", rekao je  je on za Euronews Srbija.

Naglašava da korona sada ima sve karakteristike nekih drugih respiratornih infekcija, možda je samo za nijansu teža klinička slika. 

Unsplash

 

"Možda smo i mi za nijansu više uplašeni pa ih hospitalizujemo, bolnički lečimo. Međutim, sada je mnogo blaža klinička slika nego u prethodnim talasima. Prosečna dužina boravka u bolnici je sada tri dana. Ranije je bilo značajno duže u proseku pet do sedam dana. Bilo ih je koji su bili mnogo duže od proseka", zaključio je on.

Najteže komplikacije u prethodnim talasima

Najteže posledice kovida kod dece u prethodnim talasima bile su multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C), ali i Kavasakijeva bolest ili kavasakijev sindom. MIS-C se javlja četiri do šest nedelja od infekcije, a javljao se i kod dece koja imaju blažu kliničku sliku ili su bez simptoma.

Kod MIS-C dolazi do potpunog razaranja više organa - stradaju pluća, srce, bubrez, jetra.  Virus može da napadne i krvne sudove i koagulacini sistem. Zbog toga se u prethodnim talasima deci koja imaju blaži oblik kovida savetovalo da miruju dve nedelje, a za one sa umerenom ili srednje teškom kliničkom slikom - obostrane ili jednostrane upale pluća, da budu u fazi mirovanja tri do šest meseci i da se ne bave intenzivnim fizičkim aktivnostima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija