Društvo

"Šta je izlišno" – završen test iz srpskog, jedno pitanje posebno namučilo male maturante

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/06/2021

-

11:54

"Šta je izlišno" – završen test iz srpskog, jedno pitanje posebno namučilo male maturante
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz srpskog jezika danas je počeo završni ispit za male maturante. Zadatke iz maternjeg jezika đaci su rešavali od devet do 11 sati. U Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar učenici za Euronews Srbija kažu da ih je najviše namučilo značenje reči "izlišno". Među ponuđenim odgovorima bile su reči: neverovatno, nemoguće, nepotrebno, nelogično i neizbežno. 

Učenica Mila, koja želi da upiše Šestu beogradsku gimnaziju, društveno-jezički smer, kaže za Euronews Srbija da su zadaci koji su se odnosili na glasovne promene, zavisne rečenice i glagolske oblike bili laki. Kako kaže, najviše pitanja na testu odnosilo se na razumevanje pročitanog teksta.

Katarina, koja želi da upiše Treću beogradsku gimnaziju kaže da je očekivala da poslednja tri pitanja - 18.19. i 20. budu, kao i prethodnih godina, tekst o kojem će dati mišljenje, a u kojem će se posebno bodovati gramatika i pravopis i mišljenje o tekstu.  Međutim, ove godine, kako navodi, nije bilo tog zadatka.

Laki poeni na zaokruživanje

Učenici se raduju lakim poenima zbog velikog broja pitanja na zaokruživanje. Kako su nadležni i najavili, bilo je malo zadataka u kojima se od učenika tražilo da odgovore tekstualno na pitanja. Đaci kažu da je bilo samo tri ili četiri takva zadatka.

Svršeni osnovci sutra će rešavati zadatke iz matematike, dok je u petak po planu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, gegrafije, biologije, hemije i fizike. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Malu maturu ove godine polaže oko 68.000 đaka. Oni imaju na raspolaganju 120 minuta za rešavanje svakog testa. Prema uputstvu za rad, učenici su u obavezi da pišu ćirilicom, vodeći računa da odgovori budu pravopisno i gramatički ispravni. Test popounjavaju plavom hemijskom olovkom. Nadležni kažu da tokom rada mogu da koriste i grafitnu olovku, ali da moraju da odgovore posle da podebljaju hemijskom, inače im neće biti priznati. Zabranjena je upotreba piši-briši olovke. U uputstvu se još napominje da zadatak neće biti priznat ukoliko đaci budu prepravljali odgovore napisane hemijskom olovkom, pa ih upozoravaju da dobro razmisle pre nego što napišu odgovor.

Novina ove godine je što će se zadaci koji su bili na zaokruživanje pregledati kompijuterski, preko specijalnog softvera, dok će nastavnici pregledati samo zadatke u kojima se od učenika tražilo da napišu odgovore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija