Društvo

Pakleni dan u Srbiji: Stiže vrhunac toplotnog talasa, temperatura danas do 40 stepeni, preporuka da se ne izlazi od 10 do 16 časova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2021

-

06:59

Pakleni dan u Srbiji: Stiže vrhunac toplotnog talasa, temperatura danas do 40 stepeni, preporuka da se ne izlazi od 10 do 16 časova
Pakleni dan u Srbiji: Stiže vrhunac toplotnog talasa, temperatura danas do 40 stepeni, preporuka da se ne izlazi od 10 do 16 časova - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, AP/Riccardo De Luca, AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je pakleni dan u kojem će, prema najavama, živa u termometru ići do 40. podeoka u hladu. Danas će toplotni talas biti na vrhuncu, a u celoj Srbiji na snazi je narandžasti meteoalarm. Rashlađenje, i to samo na kratko, može da se očekuje tek od vikenda.

Vrela vazdušna masa koja stiže iz Sahare sa južnim vetrom podići će temperaturu danas i do 40 stepeni.

Euronews Serbia

Izbegavajte da u najtoplijem delu dana budete na otvorenom, jer postoji opasnost od toplotnog udara i od sunčanice, savetuje meteorolog Euronews Srbije Milena Lazarević.

Osim ljudi ugrožene su i životinje, zato posebnu pažnju treba obratiti i na njih. Ukoliko ste u mogućnosti iznesite vodu napolje.

Osveženja u vidu kiše i pljuskova neće biti ni danas. 

Dan pred nama biće vreo i sunčan. Poslepodne kreće promena vremena, ali osveženje stiže tek sutra.

Kada je reč o temperaturi, ona se tokom noći, u mnogim gradovima, nije spuštala ispod 20 stepeni, a danas će ići i do 40.

Promenu vremena najaviće nam sve jači vetar. Poslepodne krenuće da duva umeren do jak zapadni i severozapadni vetar.

Od sutra prijatnije. Kiša, pljuskovi i olujni vetar spustiće temperaturu ispod 30 podeljka čime će se završiti prvi toplotni talas ove godine.

Vikend pred nama obeležiće prijatna temperatura i po koji letnji pljusak i grmljavina.

Ali biće to kratka pauza. Od ponedeljka ponovo vrelo, i sparno.

 

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Republički hidrometeorološki zavod takođe upozorava na visoke temperature, koje će se zadržati do petka.

"Do petka, 25. juna 2021. godine, na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni Celzijusovih, a u četvrtak lokalno i do 40 stepeni Celzijusovih. Od subote do ponedelјka (26 - 28.06.) osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim ponovo veoma toplo", saopštio je RHMZ.

Rekord u Beogradu

Meteorolog Nedeljko Todorović očekuje da će u Beogradu danas biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu mesecu iz 1918. godine, kada je 18. juna izmerena temperatura 38 stepeni, prenosi RTS.

Todorović je rekao da temperatura danas najverovatnije neće preći 40 stepeni, a da će temperatura u većini mesta biti od 35 do 38 stepeni, maksimalno 39 stepeni.

"Značajno je da je ekstremno toplo za jun mesec", rekao je Todorović i podsetio da podaci pokazaju da su temperature pre 100 godina bile slične današnjim.

Očekuje da će u Beogradu biti oboren rekord najtoplijeg dana u junu mesecu iz 1918. godine, kada je 18. juna izmerena temperatura 38 stepeni. Uveren da je da će se danas oboriti dnevni rekord i da će danas svakako biti najtopliji 24. jun, jer je do sada na ovaj dan najviša temperatura bila 37,4 stepeni.

Stepen UV zračenja je veoma visok

U ovim vremenskim uslovima, posebno treba voditi računa zbog mogućih posledica po zdravlje. Stepen UV zračenja je veoma visok, od 7 do čak 10, te boravak na suncu može dovesti do opekotina.

Dr Silvana Jovanović rekla je za Euronews Srbija da previsoke temperature mogu da dovedu do pojave sunčanice, kada sunce deluje negativno na mozak i dovodi do njegovog nadražaja.

"Prvi znak sunčanice je glavobolja. Takođe, može doći do toplotnog udara, pregrevanja tela, dehidratacije, opekotina po koži, problema sa krvnim pritiskom, kolabiranja", rekla je dr Jovanović.

Preporučuje se, koliko je moguće, izbegavanje boravka napolju od 10 do 16 časova, te savetuje da se nosi svetlija garderoba. Bez flašice sa vodom nemojte ni da krećete, pogotovo ako ćete duže vremena biti na suncu.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Srbije savetuju da se izbegava po visokim temperaturama fizički napor, kao i da oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove to čine u toku najsvežijeg dela grada. Pijte dosta tečnosti, pre svega vodu. Supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima.

Preporučuju i da se tokom ovih vrelih dana obrati posebna pažnja i na ishranu, pa tako savetuju da se jede češće, a da obroci budu manji.

Dom i radne prostorije adekvatno rashlađujte, tako da temperatura i prostorijama u kojima boravite ne prelazi 30 stepeni Celzijusovih u toku dana, odnosno 24 stepeni Celizijusovih u toku noći.

"Ukoliko nemate klima uređaj u svom domu ili na radnom mestu, u ranim jutarnjim satima otvorite sva vrata i prozore kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili, a zatim spustite roletne i zatvorite vrata i prozore na sunčanoj strani, kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote.
U toku noći držite prozore otvorenim", savetuju iz ovog zvoda.

Podsećaju i da mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh - za vreme velikih vrućina isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Zbog velikih vrućina, na šest lokacija u Beogradu postavljene su cisterne sa vodom, koje mogu da se koriste od 8 do 20 časova, do 25. juna.

Komentari (0)

Srbija