Aktuelno

Opasne vrućine: Za opekotine dovoljno 15 minuta bez zaštite, lekari savetuju - izbegavajte sunce i nosite flašicu vode

Komentari

Autor: Euronews, T.K.

22/06/2021

-

13:09

Opasne vrućine: Za opekotine dovoljno 15 minuta bez zaštite, lekari savetuju  - izbegavajte sunce i nosite flašicu vode
Ekstremne vrućine u Beogradu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Velike vrućine stigle su u Srbiju, te će ovih dana živa u termometru ići i do 40 stepeni Celzijusovih.

Ovakvu temperaturu nismo imali od 2018. godine, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević. Kako dodaje, temperatura se tokom noći nije spuštala ispod 20 stepeni, a u narednim satima očekuje se do 37 stepeni u hladu.

Visoke temperature mogu biti veoma opasne po zdravlje svih građana, posebno po one koji pripadaju rizičnim grupama u koje spadaju deca, trudnice i stare osobe sa hroničnim bolestima.

"Previsoke temperature mogu da dovedu do pojave sunčanice, kada sunce deluje negativno na mozak i dovodi do njegovog nadražaja, a prvi znak sunčanice je glavobolja. Takođe, može doći do toplotnog udara, pregrevanja tela, dehidratacije, opekotina po koži, problema sa krvnim pritiskom, kolabiranja", kaže za Euronews doktorka Silvana Jovanović.

"Ono što je svakako preporuka za vrele dane je da izbegavamo izlazak napolje, koliko god je to moguće, između 10.00 i 16.00, da ni slučajno ne ostavljamo decu ili kućne ljubimce u automobilu. Neophodno je opre ulaska u automobil vozilo provetriti", podseća doktorka Jovanović.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić saopštio je da je Grad Beograd uveo nove mere predostrožnosti povodom predstojećih visokih temperatura u glavnom gradu. 


"Od utorka, 22. juna do petka, 25. juna. Grad Beograd postavlja cisterne s pijaćom vodom na šest lokacija u gradu. Pored toga, mere se odnose i na organizaciju procesa rada zaposlenih u javnim preduzećima koji rade na otvorenom, kako bi u najtoplijem delu dana imali pauzu za osveženje", rekao je  Radojičić.

Uobičajeno vreme pranja ulica je pomereno, a u najtoplijim delovima dana ulice će biti osvežavane, kako bi se ublažili efekte izuzetno visokih temperatura, naveo je gradonačelnik.

Zbog velikih vrućina iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” apeluju na građane da vodu iz gradskog vodovoda racionalno i namenski koriste za piće, pripremanje hrane, održavanje lične i higijene domaćinstva, 

Vremenska prognoza • Euronews Serbija

Prema prognozi, narednih dana UV indeks će biti veoma visok, između osam i deset,  što znači da se opekotine mogu dobiti za manje od 15 minuta ukoliko nemate adekvatnu zaštitu.

Doktorka objašnjava da je preporučljivo nositi garderobu svetlijih boja i uvek imati kod sebe flašicu vode. Takođe, preporuka je izbegavati boravak na direktnom suncu, kao i fizičke napore u gore navedenom vremenskom periodu. Često tuširanje i umivanje može biti od koristi.

"Ono što bi bilo lepo i humano je da ostavimo vodu u za to pripremljene posude za ptice i druge životinje. Vrućina kod određenih ljudi može izazvati nervozu, te hajde da budemo tolerantni jedni spram drugih", navodi dr Jovanović.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog visokih temperatura i navodi da će one trajati do petka.

"Do petka, 25. juna 2021. godine, na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 °C, a u četvrtak lokalno i do 40 °C. Od subote do ponedelјka (26 - 28.06.) osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim ponovo veoma toplo", navodi RHMZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija