Društvo

Paklene vrućine do vikenda, cisterne sa vodom na šest lokacija u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

22/06/2021

-

10:48

Paklene vrućine do vikenda, cisterne sa vodom na šest lokacija u Beogradu
Ekstremne vrućine u Beogradu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd uveo je nove mere predostrožnosti povodom predstojećih visokih temperatura u prestonici, koje se očekuju od danas do petka.


Tako će cisterne sa pijaćom vodom biti postavljene na šest lokacija u gradu.

Pored toga, mere se odnose i na organizaciju procesa rada zaposlenih u javnim preduzećima koji rade na otvorenom, kako bi u najtoplijem delu dana imali pauzu za osveženje, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

Cisterne s pijaćom vodom će se od danas nalaziti na Trgu republike – TC "Staklenac", Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod Opštine Novi Beograd, odnosno kod kružnog toka, uz zgradu Opštine, i u Zemunu, kod okretnice javnog gradskog prevoza, na kraju Ulice cara Dušana.

Cisterne će se nalaziti na ovim lokacijama 22, 23, 24. i 25. juna, od osam do 20 sati.

Radojičić je dodao da je pomereno i uobičajeno vreme pranja ulica tokom toplih dana, pa će u najtoplijim delovima dana ulice biti osvežavane, kako bi se ublažili efekte izuzetno visokih temperatura.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Gradonačelnik je posebno apelovao na Beograđane i pozvao ih da dodatno budu oprezni budući da su ponovo otvorena beogradska kupališta na kojima se očekuje veliki broj posetilaca.

Zamolio je građane i da provere ispravnost svojih uređaja za klimatizaciju, jer smo, nažalost, u poslednje vreme bili svedoci nekoliko požara u gradu.

Požar koji je prouzrokovao neispravni klima-uređaj izbio je juče u stambenoj zgradi na Zvezdari, a u prethodnom periodu i u Ulici Stanoja Glavaša, kao i na Novom Beogradu, u Bulevaru Milutina Milankovića.

U tim požarima nije bilo povređenih, a dva vatrogasca su zbog dehidratacije nakon gašenja požara na Zvezdari primljeni u bolnicu, ali su sada u stabilnom stanju, istakao je Radojičić.

"Zbog svega toga još jednom apelujem na građane da zbog svoje bezbednosti i zdravlja povećanom opreznošću i odgovornošću učinimo sve kako bismo maksimalno umanjili šanse da se ovakve situacije dogadaju u budućnosti", rekao je gradonačelnik Beograda.

Narednih dana do 40 stepeni

Sa početkom leta počeo nam je i prvi toplotni talas ove sezone. Iz dana u dan biće sve toplije, a vrhunac toplotonog talasa očekujemo u četvrtak kada će živa u termometru dostići i 40 stepeni Celizijusa.

Ovakvu temperaturu nismo imali od 2018. godine, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević. Ona navodi da su pred nama pravi letnji dani.

"Lokalnih nestabilnosti biće još samo danas, ali samo negde na jugoistoku Srbije. U ostalim predelima naše zemlje biće suvo. Dan pred nama biće sunčan, nebo će povremeno krasiti visoki cirusni oblaci koji su inače sinonim za lepo letnje vreme", kaže Lazarević.

Kako dodaje, temperatura se tokom noći nije spuštala ispod 20 stepeni, a u narednim satima očekuje se do 37 stepeni u hladu. Danas postoji rizik i od toplotnog udara i sunčanice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija