Društvo

Ekstremne temperature do petka, ali to nije poslednji toplotni talas: Meteorolog Euronews Srbija otkriva kakvo nas leto čeka

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

21/06/2021

-

18:28

Ekstremne temperature do petka, ali to nije poslednji toplotni talas: Meteorolog Euronews Srbija otkriva kakvo nas leto čeka
Ekstremne temperature do petka, ali to nije poslednji toplotni talas: Meteorolog Euronews Srbija otkriva kakvo nas leto čeka - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Već prvog dana leta temperatura na termometru dostigla je 35 stepeni. Ovo je početak prvog toplotnog talasa za ovu godinu i ekstremnih temperatura, a Milena Lazarević, meteorolog, kaže da će ovakvih talasa tokom leta svakako biti još. Uz to, kako objašnjava, u narednim godinama, kao posledicu klimatskih promena, možemo da očekujemo još ekstremnije vreme.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na veoma visoku temperaturu za period od 22. do 25. juna. Kako se navodi, od sutra se očekuje da će temperature biti znantno iznad proseka za ovaj period godine.

Očekuje se da će se najviša dnevna tempratura u većini mesta kretati u intervalu od 36 do 38 stepeni Celzijusovih, a u četvrtak će čak ona ponegde dostići i 40 stepeni. 

Milena Lazarević, urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, kaže da će ovaj prvi toplotni talas biti intenzivan i dugotrajan. Prognoze su da će on trajati do petka.

Euronews; Pixabay.com

 

Leto veoma toplo i suvo

I ostatak leta će, kako ona objašnjava, biti veoma toplo i suvo.

"Avgust bi trebalo da bude najtopliji mesec u ovoj letnjoj sezoni. Toplotne talase možemo da očekujemo tokom celog jula i avgusta, a biće ih i septembru. Čini se da će i ove godine biti Miholjskog leta. Kada je reč o temperaturi tokom toplotnih talasa ona se danju ne spušta ispod 30 stepeni Celzijusovih, a sada u četvrtak će biti i do 40. Nadam se da nećemo ići iznad toga", navodi ona i dodaje da ovakvu visoku temperatru nismo imali u Srbiji od 2018. godine.

Iako se klimatska kriza pominje godinama, posledica ovih promena je sve više. 

"U narednim godinama, kao posledicu klimatskih promena, možemo da očekujemo još ekstremnije vreme, u vidu još češćih i dugotrajnih toplotnih talasa, suša, ali i nepogoda koje mogu doneti obilne padavine i izazvati poplave. Tu je i grad koji svakako najviše štete pričinjava poljoprivrednicima", navodi ona.

Uz to, posledice klimatskih promena sve više osećamo kroz nagle promene vremena, a prelazna godišnja doba su se izgubila.

"Vreme postaje sve surovije i mi smo velikim delom krivi za to", napominje ona.

Ovog leta se prognozira veliki deficit padavina, a s obzirom na to Srbija, ali i ceo Balkan, mogli bi da imaju ozbiljan problem sa sušom.

"Imali smo nešto svežiji april i maj, otpornost biljaka nije baš najsnajnija, tako da će suša u narednim danima i mesecima veoma nepovoljno uticati na sve poljoprivredne kulture. Čak je i maslina, koja važi za vrlo otpornu biljku, ove godine ugrožena", naglašava Milena Lazarević.

Iz godine u godinu meteorolozi beleže temperaturne rekorde, a da li će i ova godina biti jedna od najtoplijih u istoriji ostaje da vidimo. 

profimedia

 

Toplotni talas od Amerike do Rusije

I jugoistok Sjedinjenih Država trenutno se bori sa rekordnim temperaturama, a termometri u Finiksu su pet dana zaredom prelazili 46 stepeni Celzijusovih. 

U Las Vegasu je u subotu temperatura dostigla 44 stepena Celzijusovih, samo tri stepena niže od rekordne temperature u ovom gradu.

Zvaničnici su u Arizoni okrivili ekstremne temperature za širenje šumskih požara koji su počeli još u sredu, a proširili se do subote na skoro 70 kvadratnih kilometara u blizini dva planinska grada.

I Rusija će ove nedelje doživeti najveći toplotni talas od 1901. godine. U Moskvi će živa u termometru dostići čak 36 stepeni zbog čega je izdato upozorenje na ekstremno visoke temperature.

Verovatno je da će biti oboren apsolutni rekord tokom celog juna, koji nije bio zabeležen od 1901. godine kada je prosečna temperatura vazduha iznosila 34,7 stepeni Celzijusa.

Komentari (0)

Srbija