Fokus

Temperature u SAD obaraju sve rekorde, Finiks pet dana na 46 stepeni

Komentari

Autor: Sky news

20/06/2021

-

20:20

Temperature u SAD obaraju sve rekorde, Finiks pet dana na 46 stepeni
Vrućina, Voda, Vojska spasa - Copyright Tanjug/AP/Ross D. Franklin

veličina teksta

Aa Aa

Jugoistok Sjedinjenih Država trenutno se bori sa rekordnim temperaturama, a termometri u Finiksu već pet dana zaredom prelaze 46 stepeni Celzijusovih. 

Meteorolozi su izdali upozorenje za prekomerne temperature u Arizoni i Nevadi i za ostatak ovog vikenda, a doktori navode da postoji rizik od dobijanja opekotina trećeg stepena sa vrelih površina, piše "Skaj njuz".

U Las Vegasu je u subotu temperatura dostigla 44 stepena Celzijusovih, samo tri stepena niže od rekordne temperature u ovom gradu.

Zvaničnici su u Arizoni okrivili ekstremne temperature za širenje šumskih požara koji su počeli još u sredu, a proširili se do subote na skoro 70 kvadratnih kilometara u blizini dva planinska grada.

Evakuacija je naređena u petak, dok se letelica i skoro 100 vatrogasaca borilo sa vatrom. 

Tanjug/AP/Ross D. Franklin

 

Rekord u Finiksu

U gradu Finiks u subotu je oboren rekord i to peti dan zaredom, poštro je temperatura konstantno 46 stepeni Celzijusovih. Nedeljna temperatura takođe bi mogla da iznosi toliko, naveo je meteorolog Ajzak Smit.

Problem sa opekotinama nastalih usled kontakta sa vrelim površinama je sve češći u jugozapadnim državama SAD, a klimatske promene dovode do stalnog porasta temperatura i urbanizacije.

Zdravstveni zvaničnici u Arizoni su naveli da su 104 osobe primljene tokom juna, jula i avgusta 2020. godine sa ozbiljnim opekotinama nastalih usled kontakt sa takvim površinama, uključujući i sedam osoba koje su izgubile život.

Očekuje se da će temperature da se spiste sledeće nedelje, ali bi ponovo tokom narednog vikenda na jugozapadu Amerike mogle da dostignu 43 stepena.

Toplotni talas pogađa i obližnju Kaliforniju i pustinjska područja Jute, ali su se u nekim delovima temperature već spustile.

Jezero Mid u Nevadi koje inače snabdeva vodom 25 miliona ljudi zabeležilo je pad nivoa vode na najniže još od kada je rezervoar napunjen tridesetih godina.

U Kaliforniji su poljoprivrednici odustali od nekih useva koji traže najviše vode kako bi spasili druge, dok se takođe vodi polemika i šta činiti sa pijaćom vodom.

Komentari (0)

Svet