Društvo

Prijave za upis na fakultete BU 1. i 2. septembra: Najviše budžetskih mesta na poljoprivredi

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

13:46

Prijave za upis na fakultete BU 1. i 2. septembra: Najviše budžetskih mesta na poljoprivredi
Elektrotehnički fakultet - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Za dva dana počinje prijava dokumentacije za upis na fakultete Univerziteta u Beogradu, na kome je ostalo 3.001 mesto, od čega 1.510 na budžetskom finansiranju.

Predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić rekla je danas za Tanjug da će se nakon drugog upisnog roka koji se završava 15. septembra videti da li ima potrebe i za trećim.

"Treći upisni rok mora da se završi do kraja septembra, kako bi brucoši 1. oktobra krenuli na fakultet. Najviše budžetskih mesta ove godine nakon prvog upisnog roka ostalo je na Poljoprivrednom fakultetu – 229, dok je najviše samofinansirajućih na Filološkom fakultetu – 272", rekla je Smiljanić.

Ona je navela da će budući brucoši u drugom upisnom roku moći da konkurišu i polažu prijemni i na Pravnom, Ekonomskom, Rudarsko-geološkom, Matematičkom, Filozofskom fakultetu.

"Ove godine sva upisna mesta, samofinansirajuća i budžetska, popunili su fakulteti koji su godinama traženi, FON, FPN, Fakultet veterinarske medicine", poručila je Smiljanić.

Dodala je da se nakon drugog upisnog roka svi kandidati mogu informisati na svojim fakultetima o projektu "Student mentor", koji sprovodi Studentski parlament, kako bi se budući akademci što lakše uhodali u novi nastavni proces na visokoškolskim ustanovama.

Kada je reč o master studijama, Smiljanić kaže da sada ima novih budžetskih mesta za taj program studija - za studente koji upisuju po afirmativnim merama više od 130 mesta, a za studente koji upisuju mastere na strukovnim studijama, preko 120 mesta, što je, ističe, prvi put u našoj zemlji.

"Mi se ponosimo time. Skrenula bih pažnju studentima koji sada završavaju osnovne studije, da se informišu na svom fakultetu koliko budžetskih mesta na masteru postoje za osnovne akademske studije i studente koji upisuju po afirmativnim merama, a za strukovne studije za sve studente ostalo je 20 fakulteta na kojima ima ili budžetskih ili samofinansirajućih mesta", rekla je Smiljanić.

Prijavljivanje kandidata biće organizovano 1. i 2. septembra, a polaganje prijemnih ispita u drugom upisnom roku na Univerzitetu u Beogradu održaće se 5. i 6.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija