Društvo

Nastavlja se trka za indekse na fakultetima, veće interesovanje nego prošle godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/06/2022

-

13:47

Nastavlja se trka za indekse na fakultetima, veće interesovanje nego prošle godine
Nastavlja se trka za indekse na fakultetima, veće interesovanje nego prošle godine - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Prijemni na fakultetima u Srbiji počeli su juče, a nastavljeni su i danas. Ove godine, država će finansirati iz budžeta ukupno 36.626 budućih brucoša, od toga će Vlada Srbije finansirati 29.790 mesta, a Pokrajinska vlada - 6.836.

Na Univerzitetu u Beogradu opredeljeno je ukupno 15.053 mesta, a broj prijavljenih kandidata je 19.591 na svim fakultetima.

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima traje od 27. juna do 1. jula, a objavljivanje rezultata je  najkasnije do 4. jula 2022. godine. Konačna rang-lista biće poznata najkasnije do 11. jula, dok je upis od 11. do 15. jula 2022.godine.

Prijemni su danas polagali budući brucoši Pravnog fakulteta u Beogradu. Na tom fakultetu mesta ima 1.400 kandidata, od kojih je 600 budžetskih, a ostali su samofinansirajući.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je zadovoljstvo videti da se svake godine povećava broj prijavljenih kandidata za studiranje na najstarijem i najvećem univerzitetu u Srbiji - Univerzitetu u Beogradu.

"To je potvrda kvaliteta rada fakulteta i profesora. Moram da dodam da i u drugim univerzitetskim centrima postoji interesovanje za studiranje, posebno na atraktivnim studijskim programima. Naš zajednički zadatak je da stalno proveravamo i unapređujemo kvalitet rada na visokoškolskim ustanovama, i da svoje standarde stalno usaglašavamo sa standardima evropskog obrazovnog sistema", naveo je Ružić, a navodi se u saopštenju.

Veliko interesovanje mladih

On je naveo da je Pravni fakultet u  Beogradu u samom vrhu srpskog i evropskog visokog obrazovanja u oblasti prava i pravnih nauka.

Kako je dodao, Pravni fakultet u Beogradu je bio pokretač i nosilac progresivnih ideja iznedrio je stručnjake, koji danas, kao u svim proteklim godinama, zauzimaju visoka mesta u državnim institucijama, pravosuđu, politici, diplomatiji i nauci.

Tanjug Video

 

"Govoriti o istoriji i tradiciji beogradskog Pravnog fakulteta znači govoriti o razvoju nauke i obrazovanja“, rekao je Ružić.

Raste interesovanje

Prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu BU Bojan Milisavljević rekao je za Tanjug da i ove godine postoji veliko interesovanje za studiranje na toj visokoškolskoj ustanovi - prijavilo se 1.386 kandidata.

Dodao je da je Pravni fakultet ponosan na to što interesovanje studenata raste iz godine u godinu i što svršeni studenti Pravnog fakulteta zauzimaju važna mesta u državnim institucijama.

Ta činjenica pokazuje da ozbiljno unapređujemo pravnu struku i nauku, rekao je Milisavljević i dodao je da na fakultetu ima na prvoj godini mesta za 600 redovnih i za 800 samofinasirajućih studenata.

Predsednica KONUS-a Margareta Smiljanić podsetila je za Tanjug da je juče u Srbiji počelo polaganje ispita na visokoškolskim ustanovama u Srbiji.

Smiljanić je navela da se očekuje da drugi i treći upisni rokovi budu gotovi do 30. septembra kako bi nastava u oktobru mogla da krene normalno, ako ne bude nepredviđenih okolnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija