Društvo

Počela trka za indekse na fakultetima: O trošku države školovaće se oko 9.600 brucoša u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2022

-

12:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prijavom kandidata, danas je počela upisna trka na fakultetima u Beogradu. Maturanti nestrpljivo očekuju prijemni koje je zakazan od 27. juna do 1. jula. Na fakultetima Univerziteta u Beogradu biće mesta za oko 15.000 brucoša. O trošku države školovaće se oko 9.600 studenata na osnovnim i integrisanim studijama, dok je oko 5.400 mesta planirano za samofinansirajuće studente.

Studije psihologije ubedljivo su najtraženiji smer na Univerzitetu u Beogradu. Interesovanje studenata za ovaj program tradicionalno je veliko, a na Filozofskom fakultetu kažu da očekuju da će i ove godine situacija biti ista.

"Na psihologiji, baš zbog toga što vlada povećano interesovanje, u novom akreditacionom ciklusu koji traje sedam godina i počinje ove godine dobili smo nova mesta. Nekada se upisivalo 88 kandidata na studijski program psihologije, sada 116 kandidata može da bude upisano. Tako da će to svakako dati novu dinamiku ove godine prijemnom ispitu, zato što će više kandidata moći da se upiše na svoju prvu želju", kaže Nataša Jovanović Ajzenhamer, prodekanka za nastavu Filozofskog fakulteta.

U prošlogodišnjem upisnom roku, na najtraženiji smer "psihologija" konkurisalo je šest kandidata na jedno mesto. Na drugom mestu našao se smer "informacioni sistemi i tehnologije" na FON-u, gde je za jedan indeks konkurisalo skoro četiri kandidata, a na trećem mestu našle su se "integrisane studije stomatologije" sa takođe skoro četiri kandidata po mestu. Dok se za navedene studijske programe vodi borba za mesto, drugi smerovi ostaju nepopunjeni.

"Problem u tome što na nekim fakultetima ostaju prazna mesta smatram da je nepoznavanje programa koji postoje na Univerzitetu u Beogradu, jer Univerzitet u Beogradu ima 31 fakultet. Što se tiče mesta koja ostaju najčešće ostaju na tehničkim naukama to su na primer poljoprivredni i rudarsko-geološki fakultet koji zaista imaju sjajne programe i svoje studente vode na odlične terenske nastave. Svakako je prošle godine broj neispunjenih mesta ostao i na Filološkom fakultetu na samofinansiranju", kaže Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beograd.

Veliko interesovanje za Građevinu

Nepopunjenih budžetskih mesta prošle godine ostalo je i na Tehnološko-metalurškom fakultetu, Šumarskom i Matematičkom. Međutim, iako spada u grupu tehničkih fakulteta za koje vlada manja zainteresovanost, potražnja na Građevinskom fakultetu - cveta.

"Rekao bih da je Građevinski fakultet apsolutni šampion u tom porastu broja zainteresovanih studenata jer smo mi za protekle dve godine imali za 50 odsto više prijavljenih kandidata za polaganje prijemnog ispita. Znači sa nekih 400 došli smo na skoro 620. Tome su doprineli izuzetno atraktivni studijski programi koje smo akreditovali prošle godine, koji su prošlog 1. oktobra krenuli, to su građevinarstvo, geodezija i novi studijski program geoinformatika koji je već postao hit", rekao je nedavno za Euronews Srbija dekan Građevinskog fakulteta prof. Vladan Kuzmanović.

I na Ekonomskom fakultetu očekuju da će interesovanje biti dovoljno da popune sva mesta. Kod njih se prijave kandidata počele ranije i obavljaju se isključivo elektronski. Dekanka tog fakulteta prof. Žaklina Stojanović kaže za Euronews Srbija da se do sada prijavilo oko 600 kandidata.

Euronews

"Prijava traje 24 sata. Iz svoje kuće svi kandidati mogu da se prijave za polaganje prijemnog ispita. Procedura je brza i laka. Svi kandidati dobijaju svoj broj, gde će i kada polagati prijemni. Služba fakulteta na taj način može brže da radi. Na Ekonomski fakultet se svake godine priavljuje od 1000- 1500 kandidata, a broj mesta za upis je 1320", navela je Stojanović.

Stabilna ponuda onih fakulteta koji su uspeli da prlagode svoje programe tržištu rada. Ekonomski fakultet ima atraktivne module -  poslovna informatika, ekonomija i finansije, poslovni konsalting i analiza.

Za Ekonomski fakulte karakteristično je da se pri upisu studenti ne odlučuju za modul, već u drugoj godini biraju usmerenje. Imaju i dva programa na engleskom jeziku.

Razvijena je i dobra saradnja sa više od 700 kompanija. 

"Imamo programe koji su usaglašeni sa zahtevima tržišta rada. Studentima na četvrtoj godini studija nudimo praksu, ona je obavezna i nosi tri poena. Većina njih na prvom praktičnom radu pokaže svoje sposobnosti tako da pre završetka fakulteta imaju mogućnost da dobiju posao", navela je ona i dodala da je sve više stranih studenata koji su zainteresovani da studiraju na tom fakultetu.

Gde je potreban najveći broj bodova za upis

Tokom upisa prošle godine izdvojilo se deset studijskih programa sa najvećim brojem bodova poslednjeg upisanog studenta na budžetu. Na programu Informacione tehnologije u mašinstvu (Mašinski fakultet) poslednji upisani student na budžetu imao je 86,52 boda. Na Logopediji 85,98 boda, Turizmologiji (Geografski fakultet) 85,96 boda. Slede Softversko inženjerstvo (82,78), Međunarodne studije- FPN (79,60), Informacioni sistemi i tehnologije - FON (78,32), Arhitektura - osnovne studije(78,32), Arhitektura - integrisane studije (77,50), Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika (76,82) i Pravo (76,68).

Tanjug/Tanja Valić

 

Kada je reč o studijskim programima sa najvećim ukupnim prosečnim brojem poena na prvom mestu je Prehrambena tehnologija (91,81), a slede Biotehnički i informacioni inženjering (90,61), Fitomedicina (90,38), Primenjena kompjuterska fizika (89,17), Zaštita životne sredine u proizvodnji hrane (89,03), Logopedija (88,62), Agroekonomija (88,60), Zootehnika (87,65), Inženjerski menadžment (86,78) i Prostorno planiranje (85,86).

Vlada Srbije donela je odluku da o trošku države studira 18.098 brucoša, što je za 40 mesta više u odnosu na prošlu godinu. To su kvore za upis brucoša o trošku države na univerzitete u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Prištinskom univerziteta (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici), Univerzitetu umetnosti u Beogradu. 

Kvote za Univerzitet u Novom Sadu donosi pokrajinska vlada, te će o trošku države u pokrajini studirati 8.352 kandidata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija