Društvo

Počelo elektronsko prijavljivanje za upis na većini fakulteta, danas probni prijemni na ETF

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Slavica Tuvić

18/06/2022

-

08:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na mnogim fakultetima u Srbiji počelo je elektronsko prijavljivanje kandidata za upis na osnovne akademske studije. Pojedine visokoškolske ustanove organizuju i probno polaganje prijemnog ispita. Probu prijemnog ispita ETF u Beogradu zakazao je za danas, a kandidati će moći da se upoznaju sa procedurama i tipovima zadataka iz matematike i fizike.

Oni koji iz nekog razloga ne mogu elektronski da se prijave mogu to obaviti na fakultetima od 22. do 25. juna, dok je polaganje prijemnog ispita zakazano od 27. juna do 1. jula, zavisno od fakulteta do fakulteta.

I dok je prošle godine bilo visokoškolskih ustanova koje ni u tri upisna roka nisu uspele da popune kvote čak ni za budžetska mesta, dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu prof. Vladan Kuzmanović kaže da je interesovanje za taj fakultet u porastu, posebno u poslednje dve godine.

"U protekle dve godine imali smo za 50 odsto više prijavljenih kandidata za polaganje prijemnog ispita, sa 400 kandidata došli smo na 620 kandidata. Tome su doprineli atraktivni studijski programi koje smo akreditovali prošle godine i koji su 1. oktobra krenuli  - građevinarstvo, geodezija i geoinformatika. Studijski program Geoinformatika je postao pravi hit, jer su mladi videli da se u građevinarstvu i geodeziji mogu primeniti nove informacione tehnologije, veštačka inteligencija", rekao je Kuzmanović za Euronews Srbija.

On je naveo da je počelo elektronsko prijavljivanje kandidata i podnošenje dokumentacije za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija, tako da kandidati na fakultet ne moraju da dolaze pre polaganja prijemnog ispita koji je na tom fakultetu zakazan za 28. jun.

Građevinski fakultet ove godine upisuje 420 brucoša i to 300 budžetskih i 120 samofinansirajućih. Najviše mesta ima na studijskom programu Građevinarstvo - 240 budžetskih i 90 samofinansirajućih, Geodeziji  - 40 budžetskih i 20 samofinansirajućih i Geoinformatici - 20 budžetskih i 10 samofinansirajućih. 

Prema novoj akreditaciji osnovne studije traju tri godine i dve godine master program. Kuzmanović pojašnjava da nakon završenih osnovnih studija diplomci dobija zvanje - inženjer, a nakon master studija - master inženjer.

"Razlika je u ovlašćenjima. Inženjeri mogu da rade na izvođenje manjih, jednostavnijih građevinskih objekata, a master inženjeri rade projektovanje i izgradnju najsloženijih objekata", pojasnio je on.

Danas probni prijemni na ETF-u

Elektrotehnički fakultet (ETF) u Beogradu tradicionalno u prvom upisnom krugu popuni sva mesta - budžetska i samofinansirajuća. Još 6. juna počelo je elektronsko prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita, dok danas organizuju probni prijemni za sve zainteresovane kandidata.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Prof. Lazar Saranovac, predsednik Komisije za prijemni ispit ETF-a kaže da se za polaganje probnog ispita prijavilo oko 500 kandidata i da će to biti prilika da maturanti provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa svim procedurama koje će biti tokom prijemnog.

Navodi da u većini srednjih škola ovih dana maturanti svedočanstva i diplome te za vikend, ponedeljak i utorak očekuje intenzivnije popunjavanje elekronskih prijava.

"Završili smo prijavu za probni prijemni i polagaće ga oko 500 kandidata. Pokušavamo sa probnim prijemnim da napravimo dvostruki efekat. Jedan je da kandidati provere svoje znanje, a drugo je da se upoznaju sa svim našim procedurama kako bi bilo manje treme na prijemnom ispitu", pojašnjava on.

ETF ima dva studijska programa - Elektotehnika i računarstvo (400 budžetskih i 140 samofinansirajućih) i Softversko inženjerstvo (30 budžetskih i 150 samofinansirajućih). Prijemni je tom fakultetu zakazan 27. i 28. juna. Prvi dan je rezervisan za matematiku, a drugi dan za fiziku. Odavno je ustanovljen redosled prijemnih ispita na srodnim oblastima, bar na Univerzitetu u Beogradu, kako bi kandidati mogli da polažu prijemni na više fakulteta.

Obično prvi prijemni iz matematike organizuje ETF, zatim drugog dana FON radi matematiku, trećek kandidati na Matematičkom fakultetu.

Smanjuje se broj brucoša

Univerzitet u Beogradu prošle godine upisalo je 10 odsto manje brucoša u odnosu na planirani broj mesta (od predviđenih 15.170 budžetskih i samofinansirajućih mesta, upisalo se 13.271 brucoša).

Najtraženiji studijski program u prošlogodišnjem upisnom roku bio je Psihologija na Filozofskom fakultetu. Tu je na jedno mestu konkurisalo 6,3 kandidata. Na drugom mestu je studijski program Informacioni sistemi i tehnologije na FON-u gde je na jedno mesto konkurisalo 3,89 kandidata, dok su na Integrisane studije stomatologije aplicirala 3,85 kandidata na jedno mesto.

Velika konkurencija bila je i za Informatiku - MTF (2,93), Logopediju - SEP (2,7), Medicinu (2,4), Arhitekturu (2,37), Softversko inženjerstvo- ETF (2,31), Farmaciju (2,28), Informacione tehnologije (2,18).

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Sličan trend beleže i ostali univerziteti u Srbiji. To posebno zbrinjava jer u razvoju jedne zemlje "lokomotivu" predstavlja visoko obrazovan kadar.

U analizi Univerziteta u Beogradu istaknuto je i deset studijskih programa sa najvećim brojem bodova poslednjeg upisanog studenta na budžetu. Na programu Informacione tehnologije u mašinstvu (Mašinski fakultet) poslednji upisani student na budžetu imao je 86,52 boda. Na Logopediji 85,98 boda, Turizmologiji (Geografski fakultet) 85,96 boda. Slede Softversko inženjerstvo (82,78), Međunarodne studije- FPN (79,60), Informacioni sistemi i tehnologije - FON (78,32), Arhitektura - osnovne studije(78,32), Arhitektura - integrisane studije (77,50), Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika (76,82) i Pravo (76,68).

Kada je reč o studijskim programima sa najvećim ukupnim prosečnim brojem poena na prvom mestu je Prehrambena tehnologija (91,81), a slede Biotehnički i informacioni inženjering (90,61), Fitomedicina (90,38), Primenjena kompjuterska fizika (89,17), Zaštita životne sredine u proizvodnji hrane (89,03), Logopedija (88,62), Agroekonomija (88,60), Zootehnika (87,65), Inženjerski menadžment (86,78) i Prostorno planiranje (85,86).

Fakulteti trku za indekse organizuju krajem juna. Prijava kandidata biće od 22. do 25. juna. Polaganje prijemnog ispita zakazano je od 27. juna do 1. jula.

 

Komentari (0)

Srbija